Facebook Pixel

Стартують продажі новинок Apple 2023: які ціни та попит на iPhone 15 в Україні

iPhone 15 ціна та початок продажів в Україні. Обкладинка Олександра Шатова

iPhone 15 ціна та початок продажів в Україні. Обкладинка Олександра Шатова

Нещодавно компанія Apple анонсувала продажі своїх новинок iPhone 15 та Apple Watch. Деякі українські ритейлери починають їх продавати з 23 вересня. SPEKA розпитала їх, якими будуть ціни на iPhone 15 та який попит на нову модель вони прогнозують. Експерт галузі анонімно розповів, чим відрізняються «сірі» айфони від офіційних та які ризики становить для українських споживачів наявність такої техніки у країні.

Коли в Україні почнуться продажі iPhone 15

«ТехноЇжак» очікує перші продажі iPhone 15 вже 23 вересня 2023 року. «Фокстрот» прогнозує старт продажів приблизно за 3-4 тижні після презентації, тобто з 26 вересня до 3 жовтня. «Алло» та «Розетка» не назвали орієнтовних дат.

Скільки коштує iPhone 15 в Україні

«Розетка» очікує ціни приблизно такі самі, як і після торішнього старту продажів iPhone 14. У «ТехноЇжак» кажуть, що новинки на початку старту продажів зазвичай дорожчі, а десь за 2-3 тижні ціни знижуються.

У «Фокстрот» повідомили, що остаточна вартість невідома, але вони прогнозують, що вартість базових версій буде такою:

Ціни на iPhone 15 в Україні

  • iPhone 15 — 44 999-46 999 грн;
  • iPhone 15 Plus — 49 999-52 999 грн;
  • iPhone 15 Pro — 56 999-58 999 грн;
  • iPhone 15 Pro Max — 65 999-67 999 грн.

Який попит на iPhone 15 прогнозують ритейлери в Україні

Ритейлери очікують на як зазвичай високий попит на старті продажів нової моделі.

У «ТехноЇжак» зауважили, що попри невеликі зміни між лінійкою iPhone 15 та iPhone 14, є покупці, які хочуть мати новинку. Тому у мережі прогнозують, що нову модель айфону будуть запитувати часто.

Загалом в Україні останні кілька років близько 60 тис. нових айфонів активуються щомісяця. Про це повідомив Олексій Гулий, власник мережі «ТехноЇжак», під час дискусійної панелі на RAU EXPO 2023. За його словами, цей показник не знижувався навіть на початку повномасштабного вторгнення.

В «Алло» вважають, що в iPhone 15 Pro Max є всі шанси стати найбільш продаваним серед лінійки попри високу ціну. Вже зараз половина всіх запитів на нову лінійку до «Алло» стосується Pro Max.

У «Фокстрот» зазначили, що загалом попит на преміальні моделі смартфонів стрімко зростає: аналітики прогнозують частку продажів преміального сегмента на рівні 35-37% у грошовому еквіваленті до кінця 2023 року.

«Сірий» ринок техніки Apple в Україні та на що він впливає

«Сірі» айфони — це оригінальні девайси, які неофіційні представники завозять з інших країн. Різниця у вартості між оригінальним та «сірим» iPhone може сягати 25%. Певній аудиторії цього достатньо для вибору на користь більш доступного смартфону.

Така техніка може відрізнятися гіршим звʼязком або відсутністю 4G, тому що в деяких країнах інші стандарти частот. Іноді пристрій може працювати лише на sim-картках певного оператора зв’язку тільки тієї держави, куди першочергово був поставлений.

«Сірий» ринок айфонів прокоментував експерт галузі, що побажав залишитись анонімним. Далі — його пряма мова:

«Сірий» імпорт тому й «сірий», що його важко порахувати. За моїми спостереженнями, це приблизно 65-70% ринку. Висновки зробив, зважаючи на те, на яких торговельних майданчиках та у яких найпопулярніших місцях розташовані неофіційні продавці, на відміну від офіційних. У неофіційних зараз найкращі street-локації у містах. Трохи краща для офіційних ситуація у торговельних центрах, але відразу навпроти виходу офіційних Comfy чи «Алло» у торговельних центрах по три острівці з контрабандою.

Окрім ненаповнення бюджету, такий стан ринку уповільнює розвиток офіційних сервісних послуг з гарантійних умов: у партнерів банально не вистачає ресурсів тримати на складі всі необхідні запасні частини та пристрої, щоб швидко виконати ремонти («як у Нью-Йорку в Apple Store на 5-й авеню»). «Сірі» постачальники намагаються розбирати гарантійну техніку або передають її у Польщу чи Чехію та стягують додаткові кошти за гарантійні зобов’язання.

Коли офіційні партнери бачать таке ставлення держави, настрій працювати «в білу» зникає, бо все воно продається на центральних вулицях під носом у правоохоронців. Товар, який не заходив у країну за документами, спокійно продається на юридичні особи. На цьому ринку всі все розуміють щодо сигналів, які подає держава».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉