Facebook Pixel

Як оцінити збитки бізнесу під час війни: поради від Фонду держмайна

Фонд державного майна України опублікував алгоритм, як бізнесу підрахувати власні збитки від ворожої агресії. The Page розповідає, скільки це коштує та в які строки це можна зробити.

Крок 1. Зберіть докази

Зберіть усі можливі документальні підтвердження ушкоджень майна внаслідок агресії. Це свідчення очевидців, постраждалих, протоколи ДСНС, інформація про відкриті кримінальні провадження Національної поліції. Не забувайте про власні фото та відеозйомку.

Крок 2. Підтвердіть володіння майном

Проведіть порівняльну інвентаризацію вашого майна. Документуйте інформацію про стан майна до та після пошкодження.

Крок 3. Замовте оцінку

Тут вже необхідно звернутися до фахівця. А саме до оцінювача майна бізнесу. Покажіть зібрані докази та документи. Він оцінить ушкодження за Методикою оцінки збитків бізнесу внаслідок агресії рф, яку розробила команда ФДМУ спільно з Мінекономіки. За результатами роботи отримайте звіт про оцінку збитків.

Щоправда, краще звертатися не до всіх експертів. Є 77 юридичних осіб і 14 фізичних, які отримали відповідну кваліфікацію від Фонду держмайна. Їхній перелік можна подивитися тут.

Строки виконання звіту 1 — 3 дні. Середня вартість 1200 – 2000 грн. Якщо вам потрібно це зробити швидко, то ціна може зрости вдвічі, у середньому до 4 тис. грн. Якщо йдеться про великі розміри майна, то вартість оцінки може стартувати від 10 тис. грн.

Крок 4. Пройдіть рецензування звіту

Тут знову треба звернутися до фахівців з оцінки майна бізнесу (з 2+ роками досвіду). Вони мають підтвердити відповідність проведеної оцінки згаданій Методиці. Рекомендуємо звернутися до професійних спілок оцінювачів.

Очікується, що невдовзі запрацює відповідний онлайн-сервіс перевірки звітів, але наразі його ще не запустили.

Крок 5. Збережіть рецензований звіт

У разі негативного відгуку експерта перешліть оцінку збитків вашому оцінювачу для доопрацювання. Чекайте зі звітом на можливість подати позов проти країни-агресора знову-таки за допомогою онлайн-сервісу.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль спрогнозував, що у 2023 році збитки, завдані економіці внаслідок війни, складуть $700 млрд.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉