Facebook Pixel

Фонд гарантування вкладів не зміг продати черкаський «Азот»: причина

Фонд гарантування вкладів на голандському аукціоні не зміг розіграти лот з одним із найпотужніших виробників хімічних добрив черкаським «Азотом».

Про це повідомив портал «Prozorro.Продажі».

Причиною стало неявка учасників на аукціон.

Продаж відбувався в рамках реалізації майна «дочки» російського Сбербанку. Стартова ціна лота складала 1,9 млрд грн. Покупець мав отримати комплекси будівель і споруд цехів загальною площею понад 130 тис. кв. м, майже 29 га землі, зокрема, із цільовим призначенням «землі промисловості», а також залишки природного газу обсягом понад 36,3 млн куб. м.

Також новий власник міг би отримати понад 10 тис. основних засобів, а саме – виробниче обладнання, трубопроводи, міжцехові комунікації, кабельні розводки, компресори, кабельні комунікації, холодильник регенерації тощо.

Нагадаємо, що черкаський «Азот» —один із найбільших виробників хімічних добрив в Україні. За 2022 рік підприємство виготовило 1,1 млн тонн добрив, що дорівнює третині споживання добрив в Україні за минулий рік. У січні — лютому 2023 року черкаський «Азот» холдингу OSTCHEM виготовив 235 тис. тонн мінеральних добрив. Це на 23% більше, ніж у січні — лютому торік. На підприємстві працюють 3,5 тис. робітників.

Черкаський «Азот» із 2011 року входить до азотного холдингу Group DF, власником якого є Дмитро Фірташ.

Group DF об'єднує активи у сфері хімічної промисловості, енергетичної інфраструктури. Основними напрямками діяльності групи є азотний, титановий, газовий і банківський бізнеси. Інші сфери діяльності групи на сьогодні включають агробізнес, медійний бізнес, виробництво кальцинованої соди, розвиток енергетичної інфраструктури та нерухомість. Підприємства компанії Group DF розташовані в 11 країнах і здійснюють свою діяльність в Україні, Австрії, Естонії, Італії, Німеччині, Росії, Таджикистані, Угорщині, Швейцарії. На підприємствах, що входять до складу Group DF, працюють 100 тис. співробітників

18 червня 2021 року РНБО ввела санкції проти Фірташа. За словами секретаря РНБО Олексія Данилова, українською зовнішньою розвідкою доведено факти постачання сировини, що вироблялася на підприємствах «титанового бізнесу» Фірташа, на військові підприємства Росії. Фірташ через адвокатів заперечив звинувачення.

У травні 2022 року 8 млн клієнтів газопостачальної групи «Йе енергія», що належала Фірташу, через механізм «постачальника останньої надії» перейшли до «Нафтогазу». Також підприємець через дії російських військ втратив сєвєродонецький «Азот», що оцінюється в $55 млн.

Нагадаємо, що Фонд державного майна провів аукціон із продажу Ганнопільського спиртзаводу в Хмельницькій області за 2,6 млн грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉