Facebook Pixel

Фонд гарантування вкладів приступив до ліквідації «Місто банку»

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) 27 січня почав ліквідацію «Місто банку» (Одеса), яка триватиме до 26 січня 2024 року. Ліквідатором банку призначено Віталія Паламарчука.

НБУ 14 грудня зарахував цей банк до неплатоспроможних у зв'язку зі зменшенням капіталу через втрату одного з основних активів — підприємства з переробки сої в Херсонській області. Балансова вартість цього підприємства 271 млн грн, або майже 17% всіх активів банку. В «Місто банку» було введено тимчасове управління на місяць.

Нацбанк 26 січня ухвалив рішення про ліквідацію та відкликання банківської ліцензії банку.

ФГВФО почав процедуру ліквідації, так як відкритий конкурс із продажу банку не відбувся через відсутність учасників.

«Зацікавленим особам було запропоновано ознайомитися з інформацією про активи і зобов'язання банку і запропонувати один із можливих способів виведення банку з ринку. Було три зацікавлених інвестори, всі вони — українські банки. На їхнє прохання фонд двічі продовжував термін подачі пропозицій, але інвестори так і не внесли їх», — повідомила заступниця директора-розпорядника ФГВФО Ольга Білай.

Контекст. «Місто банк» заснований 1993 року. Станом на 1 січня 2020 року його основними акціонерами були Іван Фурсін, який прямо і опосередковано володів 97,18% акцій банку, і громадянин Латвії Ігор Буймистер — 1,81%. Тоді банк за розміром загальних активів займав 53-е місце (1,5 млрд грн) серед 74 банків, що діяли в країні.

Іван Фурсін відомий як бізнес-партнер Дмитра Фірташа. Йому також належать 42,6% акцій банку «Кліринговий дім».

Протягом останнього року «Місто банк» регулярно фігурував у двох списках: фінустанов, які порушують нормативи НБУ, і в переліку, які отримують кошти рефінансування Нацбанку.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉