Facebook Pixel

Держава повернула під свою юрисдикцію головні споруди Києво-Печерської Лаври

У четвер, 5 січня, державі повернули Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври, які були в оренді УПЦ московського патріархату, повідомляє Мінкульт.

Комісія з приймання-передачі Успенського собору та Трапезної церкви від Української Православної Церкви до держави завершила роботу сьогодні. У двох культових споруд, розташованих на території заповідника, закінчився строк дії договору оренди.

Як зазначає пресслужба міністерства, комісія почала роботу 2 січня цього року. Комісія забезпечила комплексний опис майна Успенського собору та Трапезної церкви, а також стану іконостасів, ікон та іншого майна, що є частиною культових будівель.

Quote«Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра з 1990 року входить до переліку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Трапезна церква є пам’яткою архітектури національного значення, відтак дуже важливо дотримуватися процедури охорони та збереження пам’яток культурної спадщини. Українська святиня має служити всьому українському народові, цього принципу ми будемо притримуватися й надалі. Дякую членам комісії за швидку та ефективну роботу в інтересах держави», — сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

До складу комісії увійшли представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Національного заповідника, Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, Української православної церкви та юридичної компанії «Міллер».

Нагадаємо, у середу, 4 січня, пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ) повідомила, що святкову літургію з нагоди Різдва в Києво-Печерській Лаврі проведе предстоятель Православної церкви України Епіфаній.

Quote«Після отримання відповідного дозволу повідомляємо вірних і громадськість, що святкову Божественну літургію з нагоди Різдва Христового Предстоятель Православної Церкви України та Священноархімандрит Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершить 7 січня 2023 року в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври», — зазначили в пресслужбі.

Святкове богослужіння в Лаврі почнеться о 9 годині ранку.

Нагадаємо: 22 листопада минулого року СБУ спільно з Нацполіцією та Нацгвардією почали проводити контррозвідувальні заходи на території Києво-Печерської Лаври та в храмах УПЦ МП на Рівненщині.

Подякувати 🎉