Facebook Pixel

Чому в Україні стрімко скорочується населення і як протидіяти

Причиною стрімкого скорочення населення в Україні є низька народжуваність і коротка тривалість життя.

Про це розповіла провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ Лідія Ткаченко в ефірі Україна 24.

«Як правило, головна увага у нас приділяється народжуваності, але головна наша проблема ще з радянських часів — коротка тривалість життя, і немає стабільної динаміки зростання, на жаль. Багато людей помирає навіть в працездатному віці, особливо чоловіків, тому велика різниця між кількістю жінок і чоловіків», — сказала вона.

На її думку, стан суспільства в Україні є дзеркальним відображенням стану демографії.

«Очевидно, нам потрібно навчитися краще ставитися один до одного, сам настрій потрібно міняти для того, щоб люди відчували себе спокійніше і впевненіше. Для кращої народжуваності потрібна впевненість у завтрашньому дні, як би це не банально звучало», — додала вона.

Схожа демографічна ситуація, за словами Ткаченко, спостерігається в Молдові, Білорусі, Росії та ряді країн Балтії.

Також населення України стрімко старіє. Людей у віці від 15 до 34 років включно трохи більше 10 млн чоловік. Це відповідає чисельності людей старше 60 років.

Довідка. Дані Держстату свідчать, що станом на 1 грудня 2020 року населення України становило 41 млн 630 тис. чоловік. За підсумками 2020 роки кількість громадян скоротилась на 300 тис. чоловік.

За даними електронного підрахунку, населення України на 1 грудня 2019 року становило 37,3 млн осіб.

Число померлих істотно вище числа народжених: на 100 смертей припадає 49 народжених.

Максимальна кількість населення в Україні було зафіксовано в 1993 році і становило 51,8 млн осіб. Перевищення смертності над народжуваністю почалося з 1990 року і триває по цей момент.

Подякувати 🎉