Facebook Pixel

Нафтогаз припинить транзит російського газу до ЄС після 2024 – Чернишов

НАК «Нафтогаз» більше не транспортуватиме транзитний газ з росії до Європейського Союзу після 2024 року. Про це Олексій Чернишов, голова правління компанії, заявив в інтерв’ю «Радіо Свобода».

На питання, чому «Нафтогаз» продовжує виконувати контракт з «газпромом» та транспортує російський газ через Україну до ЄС під час повномасштабної війни з рф, він відповів:

Quote«Що стосується цього контракту – маємо бути надійним партнером для наших європейських партнерів, для країн, які цього потребують. Але ця угода завершиться до кінця 2024 року, і ми не маємо намірів чи ініціативи її продовжувати».

За його словами, Україна продовжує транзит російського газу «виключно з метою підтримки наших європейських партнерів, певних країн Євросоюзу, які не мають виходу до морів». «Нафтогаз» не боїться потенційних позовів від «газпрому», уточнив голова НАК.

Quote«Абсолютно не існує інших причин», – підкреслив він.

Чернишов нагадав, що Євросоюз планує повністю відмовитися від російського газу до 2027 року.

Quote«Ми прагнемо, щоб це відбулося якомога швидше і скоріше. Певні процеси вже відбулися, скорочення йде з кожним наступним місяцем. Але маємо пришвидшити цей процес і стимулювати це. Політичним шляхом. Європейський Союз має знайти інші джерела, щоб отримати цей газ. Нема проблем у світі з газом, є проблема з його доставкою до Європи. Є потужності LNG-терміналів та інших можливостей для того, щоб його доставити до споживачів», – додав Чернишов.

Подякувати 🎉