Facebook Pixel

На ДніпроГЕС енергетики запустили частину обладнання після атаки

На ДніпроГЕС, яка постраждала внаслідок ракетної атаки рф 22 березня 2024 року, енергетики запустили в роботу частину обладнання. Про це повідомили в Міністерстві енергетики України.

Внаслідок прямого влучання ракети ДніпроГЕС-2 у критичному стані. На жаль, електроенергію обидві частини станції — ГЕС-1 і ГЕС-2 — поки не виробляють. Техніки продовжують оглядати пошкодження, щоб оцінити масштаби збитків.

Quote«Під загрозою на сьогоднішній день є те, що ми втрачаємо станцію… Ми робимо всі заходи, щоб піднімати затвори і спрацьовувати воду. Доведеться відновлювати повністю машинний зал і електричне обладнання», — повідомив директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Проте ризику прориву греблі ДніпроГЕС немає, підкреслив Сирота.

Quote«Це був один з найстрашніших обстрілів за останні два роки. І ця оцінка базується не тільки на кількості влучань, а й на логіці цієї атаки, тобто куди намагалися влучити, на наслідках короткострокових та довгострокових для всієї системи. Били та влучали в обʼєкти генерації, в обʼєкти розподілу та мережі різних рівнів. Пошкодження стосуються як генераційних обʼєктів, так і обʼєктів розподілу», – прокоментував Сергій Коваленко, гендиректор YASNO.

Ситуація в енергосистемі Україні станом на 16:00

Екстрені відключення світла застосовуються в семі областях України.

Після проведення аварійних робіт заживлено споживачів у Вінницькій, Львівській областях.

У Запорізькій області зняті мережеві обмеження, однак є знеструмлення через бойові дії.

Частково заживлені високовольтні лінії. Відновлено роботу повітряної лінії електропередачі ПЛ-750 кВ «Дніпровська», яка живить Запорізьку АЕС.

Локалізовані пожежі на уражених об’єктах генерації (ТЕС та ГЕС) у кількох областях.

Залишаються мережеві обмеження для споживачів:

  • на Одещині – обмеження для понад 230 тис. споживачів;
  • на Дніпропетровщині – відключені 150 тис. споживачів, обмеження застосовуються для понад 10 тис. абонентів;
  • на Хмельниччині після масштабного знеструмлення (близько 200 тис. були без світла) без електроенергії перебувають понад 2000 абонентів. Відновлювальні роботи тривають.

Дуже складною залишається ситуація у Харкові. Без світла опинилися близько 600 тис. споживачів. Енергетики міста продовжують роботи над заживленням критичної інфраструктури Харкова.

Нагадаємо, вночі 22 березня росія здійснила наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній рік. Ворог застосував 151 засіб повітряного нападу, включаючи ракети Х-101/555, гіперзвукові Х-47М2 «Кинджал», балістичні «Іскандер-М»/«KN-23», надзвукові Х-22, зенітні ЗРК «С-300»/«С-400», БпЛА типу «Шахед» та керовані авіаційні ракети різних типів. Повітряні сили та ППО знищили 92 повітряні цілі.

Одна з 12 ракет, які летіли на Запоріжжя, влучила в тролейбус, що рухався через дамбу ДніпроГЕС.

Це було третє в історії ДніпроГЕС масштабне пошкодження електростанції. Вперше у серпні 1941-го, під час Другої світової війни, її підірвало НКВС. Німці після окупації відновили спочатку греблю ГЕС, а потім частково і саму ГЕС. Через 81 рік ДніпроГЕС зазнала влучань ворожих снарядів 31 жовтня 2022 року, коли в її електропідстанцію поцілила російська ракета.

Подякувати 🎉