Перші партії українського зерна було поставлено у Європу залізницею, оскільки морські порти заблоковано через війну. Про це повідомило агентство Reuters із посиланням на консалтингову компанію «АПК-Інформ».
Україна – один із найбільших у світі виробників і експортерів зерна. Його постачання здійснювалися переважно через чорноморські порти. До початку війни щомісячний експорт зерна перевищував 5 млн тонн. За оцінками, залізницею Україна може експортувати до 0,6 млн тонн зерна на місяць.
«Перші партії кукурудзи в кілька тисяч тонн уже експортовано через західний сухопутний кордон України», — повідомили в «АПК-Інформ». Там сказали, що ці постачання допомогли знизити пікові ціни на продукт.
Ціни на українську кукурудзу на умовах DAP (з доставкою на місці) для покупців із Польщі та країн Балтії становили від $250 до $265 за тонну та $275 за тонну для Словаччини.
Мінагрополітики України 26 березня повідомило, що попри війну в країні є великі запаси зерна, що були передбачені на експорт. У грошовому еквіваленті це становить приблизно $7,5 млрд.
Додатково. У березні аналітики «АПК-Інформ» знизили очікуваний експорт зернових культур у 2021/22 МР (липень – червень) до 44 млн тонн, що на 29% нижче за лютневу оцінку й на 3% поступається показнику сезоном раніше.
Через війну було цілком зупинено роботу морських портів, які в мирний час відвантажували на зовнішній ринок приблизно 99% усіх партій зерна. Активізація торгівлі залізничним транспортом через західні кордони дала змогу запустити експорт зерна, але пропускна спроможність прикордонних переходів значно нижча за перевалку в портах, до того ж подальший експорт пшениці та ячменю з України залізничним транспортом обмежується відсутністю попиту на них у ЄС.
«З огляду на перелічене вище, оцінку експортного потенціалу пшениці знижено на 19% – з 22,5 млн тонн у лютому до 18,3 млн тонн у березні, ячменю – на 5%, до 5,7 млн тонн проти приблизно 6,0 млн тонн, а кукурудзи – на 36%, з 30,0 млн до 19,4 млн тонн», – резюмували аналітики.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також