Facebook Pixel

Втрата врожаю та зменшення прибутків: як на бізнес впливають спека й вимкнення електрики

Фото: Depositphotos

Фото: Depositphotos

В Україні та по всій Європі продовжується аномальна спека. Для будь-якого бізнесу такі погодні умови – додаткові витрати й виклики у виробництві, логістиці, людському ресурсі. Для українців додається ще один негативний фактор – вимкнення електроенергії. Для малого локального бізнесу це призвело до втрати врожаю, прибутків та неможливості чи відкладення запуску нових продуктів, виробничих ліній і як наслідок у перспективі – розвитку й масштабування.

Команда конкурсу бізнес-ідей «Роби своє» Благодійного фонду «МХП-Громаді» зібрала п’ять історій локальних підприємців про те, як на їхню справу вплинули вимкнення електроенергії й аномально високі температури повітря.

Попри всі виклики кожен з підприємців шукає шляхи для мінімізації втрат та оптимізації виробничих процесів: переорієнтація на вечірній режим роботи, пошук альтернативних джерел живлення, створення нових продуктів чи перероблення продукції, яка швидко псується, з більшою доданою вартістю. Водночас бізнесмени вже готуються до осінньо-зимового періоду й найголовніше – ні на мить не планують зупинятися.

«Втрачаємо прибуток до 40%»

Вікторія Шеремета, с. Красноволя (Волинська область), Студія краси «Космея»

Ми дуже залежні від електрики, хоча й намагаємося підлаштовуватися. Для манікюрного салону, приміром, закупили акумулятори. Це дає можливість працювати лампі та фрезеру. Саме зараз так званий «високий сезон», коли є одночасно великий попит і на манікюр, і на педикюр. Для перукарні все не так просто, адже помити голову клієнту чи пофарбувати волосся без води неможливо, а відповідно і надати повноцінну послугу не вийде. А наше водопостачання «підв’язане» під струм. Немає електрики – немає води.

Вікторія Шеремета

Вікторія Шеремета

Тож робимо найпростіше – лише стрижки, але й навіть цю послугу повноцінно не надаємо, адже не можемо забезпечити укладку. Також доводиться переносити записи: іноді персонал виходить на зміну о 21:00 на запити клієнтів, коли з’являється електрика. У цілому через знеструмлення втрачаємо прибутки приблизно на 30-40%.

«Через спеку ризикуємо втратити ягоди»

Василь Павук, с. Шибалин, Тернопільська область, Шокове замороження та зберігання ягід лохини

Зазвичай сезон заморожування ягід лохини припадає на середину серпня. Доти ще є час ухвалити рішення: чи будемо морозити ягоду, чи спробуємо її продати. Бо вимкнення електроенергії значно здорожчує зберігання мороженої лохини – доведеться купувати генератори, які працюють на бензині чи дизпаливі.

Оскільки в нас бізнес, який тільки розвивається, заморожувати ягоду можемо лише в невеликих обсягах. Для цього ми в межах конкурсу «Роби своє» подалися на грант на придбання холодильної камери і виграли. Торік було 35 кг. Взимку збували її за ціною 250 грн/кг. Це майже така ж ціна, як і свіжої ягоди. Якби морозильні камери працювали на генераторах, ціна б зросла в рази.

Нині маємо близько 1000 кущів лохини, більша частина з яких плодоносять. Тому важливий вчасний її полив. Через вимкнення електрики є ризик втратити врожай, бо без води рослинам буде непросто. Від цього зменшиться й заробіток у високий сезон.

«Через спеку «згоріла» вся зелень»

Тетяна Кухар, с. Філіопіль, Вінницька область, Фермерське господарство «Паростки майбутнього»

Маю теплицю площею 84 кв. м. Донедавна вирощувала в ній руколу, шпинат, кріп, петрушку, салат, мангольд. Зелень збувала в місцевий ресторан. Відколи почалася аномальна спека, все «згоріло». Втратила приблизно 20% прибутку. Не врятувала навіть затінювальна сітка. Доведеться все пересівати. Але в цьому сезоні вже сіятиму на зиму, спробую посадити картоплю у грудні, щоб у березні отримати урожай, та редьку.

QuoteЧекаю чоловіка у відпустку, він – військовий. Останній раз коли був, встановив бак і підвів електроенергію.

На черзі – крапельний полив, але це вже з його допомогою.

«Обсяги виробництва впали вдвічі»

Лариса Фесенко, с. Неморож, Черкаська область, Перероблення молока на сир та морозиво

За грантові кошти в межах конкурсу «Роби своє» (грант був до 100 тис. грн) торік ми придбали апарат шокової заморозки для виготовлення морозива. Проте цей напрям в нашому бізнесі тимчасово призупинений через вимкнення електроенергії й ризики через це отримати неякісний продукт або взагалі його втратити.

Через знеструмлення довелося відмовитися від виготовлення м'яких сирів

Через знеструмлення довелося відмовитися від виготовлення м'яких сирів

Також через знеструмлення відмовилися від виготовлення м'яких сирів, зокрема халумі та вершкового – від нагрівання вони починають плавитися і втрачають товарний вигляд.

Наші обсяги виробництва впали вдвічі. Зараз переробляємо близько тонни молока на добу, хоча наші потужності розраховані на вдвічі більші обсяги. Середні втрати прибутку цього сезону становитимуть 5-10%.

«Через спеку не можу брати великі замовлення»

Артем Розкокоха, м. Баришівка, Київська область, Виробництво десертів «Український макарон»

Десерти макарони дуже страждають через спеку, для них критичне транспортування і зберігання за температури не вище 16 градусів, тому що може розтанути ганаш і деформуватися сама форма макаронів. Тому спекотне літо – не сезон для цих смаколиків.

Артем Розкокоха

Артем Розкокоха

Торік завдяки грантовій підтримці в межах конкурсу «Роби своє» я придбав духову шафу Bosch, блендер Bamix і потужну вафельницю – усе разом коштувало близько 70 тис. грн. Це дозволило за денну зміну робити до 200 макаронів загальною вартістю плюс-мінус 10 тис. грн. Нині відмовляюся від таких великих замовлень. Виготовляю переважно трубочки й горішки зі згущеним молоком.

QuoteАле від вимкнення електроенергії застрахований: партнери по бізнесу надали зарядну станцію та мобільні сонячні батареї.

Це дає можливість бути без світла протягом 4-6 годин і безперебійно працювати двом холодильникам і комп'ютеру.

Подякувати 🎉