В Україні та по всій Європі продовжується аномальна спека. Для будь-якого бізнесу такі погодні умови – додаткові витрати й виклики у виробництві, логістиці, людському ресурсі. Для українців додається ще один негативний фактор – вимкнення електроенергії. Для малого локального бізнесу це призвело до втрати врожаю, прибутків та неможливості чи відкладення запуску нових продуктів, виробничих ліній і як наслідок у перспективі – розвитку й масштабування.
Команда конкурсу бізнес-ідей «Роби своє» Благодійного фонду «МХП-Громаді» зібрала п’ять історій локальних підприємців про те, як на їхню справу вплинули вимкнення електроенергії й аномально високі температури повітря.
Попри всі виклики кожен з підприємців шукає шляхи для мінімізації втрат та оптимізації виробничих процесів: переорієнтація на вечірній режим роботи, пошук альтернативних джерел живлення, створення нових продуктів чи перероблення продукції, яка швидко псується, з більшою доданою вартістю. Водночас бізнесмени вже готуються до осінньо-зимового періоду й найголовніше – ні на мить не планують зупинятися.
«Втрачаємо прибуток до 40%»
Вікторія Шеремета, с. Красноволя (Волинська область), Студія краси «Космея»
Ми дуже залежні від електрики, хоча й намагаємося підлаштовуватися. Для манікюрного салону, приміром, закупили акумулятори. Це дає можливість працювати лампі та фрезеру. Саме зараз так званий «високий сезон», коли є одночасно великий попит і на манікюр, і на педикюр. Для перукарні все не так просто, адже помити голову клієнту чи пофарбувати волосся без води неможливо, а відповідно і надати повноцінну послугу не вийде. А наше водопостачання «підв’язане» під струм. Немає електрики – немає води.
Тож робимо найпростіше – лише стрижки, але й навіть цю послугу повноцінно не надаємо, адже не можемо забезпечити укладку. Також доводиться переносити записи: іноді персонал виходить на зміну о 21:00 на запити клієнтів, коли з’являється електрика. У цілому через знеструмлення втрачаємо прибутки приблизно на 30-40%.
«Через спеку ризикуємо втратити ягоди»
Василь Павук, с. Шибалин, Тернопільська область, Шокове замороження та зберігання ягід лохини
Зазвичай сезон заморожування ягід лохини припадає на середину серпня. Доти ще є час ухвалити рішення: чи будемо морозити ягоду, чи спробуємо її продати. Бо вимкнення електроенергії значно здорожчує зберігання мороженої лохини – доведеться купувати генератори, які працюють на бензині чи дизпаливі.
Оскільки в нас бізнес, який тільки розвивається, заморожувати ягоду можемо лише в невеликих обсягах. Для цього ми в межах конкурсу «Роби своє» подалися на грант на придбання холодильної камери і виграли. Торік було 35 кг. Взимку збували її за ціною 250 грн/кг. Це майже така ж ціна, як і свіжої ягоди. Якби морозильні камери працювали на генераторах, ціна б зросла в рази.
Нині маємо близько 1000 кущів лохини, більша частина з яких плодоносять. Тому важливий вчасний її полив. Через вимкнення електрики є ризик втратити врожай, бо без води рослинам буде непросто. Від цього зменшиться й заробіток у високий сезон.
«Через спеку «згоріла» вся зелень»
Тетяна Кухар, с. Філіопіль, Вінницька область, Фермерське господарство «Паростки майбутнього»
Маю теплицю площею 84 кв. м. Донедавна вирощувала в ній руколу, шпинат, кріп, петрушку, салат, мангольд. Зелень збувала в місцевий ресторан. Відколи почалася аномальна спека, все «згоріло». Втратила приблизно 20% прибутку. Не врятувала навіть затінювальна сітка. Доведеться все пересівати. Але в цьому сезоні вже сіятиму на зиму, спробую посадити картоплю у грудні, щоб у березні отримати урожай, та редьку.
Чекаю чоловіка у відпустку, він – військовий. Останній раз коли був, встановив бак і підвів електроенергію.
На черзі – крапельний полив, але це вже з його допомогою.
«Обсяги виробництва впали вдвічі»
Лариса Фесенко, с. Неморож, Черкаська область, Перероблення молока на сир та морозиво
За грантові кошти в межах конкурсу «Роби своє» (грант був до 100 тис. грн) торік ми придбали апарат шокової заморозки для виготовлення морозива. Проте цей напрям в нашому бізнесі тимчасово призупинений через вимкнення електроенергії й ризики через це отримати неякісний продукт або взагалі його втратити.
Також через знеструмлення відмовилися від виготовлення м'яких сирів, зокрема халумі та вершкового – від нагрівання вони починають плавитися і втрачають товарний вигляд.
Наші обсяги виробництва впали вдвічі. Зараз переробляємо близько тонни молока на добу, хоча наші потужності розраховані на вдвічі більші обсяги. Середні втрати прибутку цього сезону становитимуть 5-10%.
«Через спеку не можу брати великі замовлення»
Артем Розкокоха, м. Баришівка, Київська область, Виробництво десертів «Український макарон»
Десерти макарони дуже страждають через спеку, для них критичне транспортування і зберігання за температури не вище 16 градусів, тому що може розтанути ганаш і деформуватися сама форма макаронів. Тому спекотне літо – не сезон для цих смаколиків.
Торік завдяки грантовій підтримці в межах конкурсу «Роби своє» я придбав духову шафу Bosch, блендер Bamix і потужну вафельницю – усе разом коштувало близько 70 тис. грн. Це дозволило за денну зміну робити до 200 макаронів загальною вартістю плюс-мінус 10 тис. грн. Нині відмовляюся від таких великих замовлень. Виготовляю переважно трубочки й горішки зі згущеним молоком.
Але від вимкнення електроенергії застрахований: партнери по бізнесу надали зарядну станцію та мобільні сонячні батареї.
Це дає можливість бути без світла протягом 4-6 годин і безперебійно працювати двом холодильникам і комп'ютеру.