Аджика ніколи не залишається на тарілці. Ця смачна страва взимку зігріє своїм смаком та гостротою. Аджика ідеально підходить до м’ясних страв, також її можна додавати до супів і навіть до борщу. The Page зібрав п’ять найкращих та нестандартних рецептів аджики.
Аджика з болгарського перцю без помідорів
Аджику можна приготувати без томатів! Це незвично, але дуже смачно. Ця гостра страва ідеально підійде до будь-яких м’ясних страв.
Інгредієнти для аджики з болгарського перцю без помідорів
- 2 кг болгарського перцю
- 1 стакан (250 мл) зубчиків часнику
- 5 стручків гострого перцю
- 100 мл 9% оцту
- 8 ст. л. цукру
- 2 ст. л. солі
Приготування аджики з болгарського перцю без помідорів
Для приготування аджики потрібно одночасно стерилізувати всі банки та окремо — кришки для консервації протягом 10 хвилин.
Ретельно миємо болгарський перець, видаляємо плодоніжки та насіння. Пропускаємо перець через м’ясорубку разом з часником та гострим перцем, який не обов'язково очищати від насіння.
Аджика з болгарського перцю без помідорів. Джерело: depositphotos
Додаємо до аджики сіль, цукор та оцет. Все перемішуємо.
Вже на цьому етапі аджику можна закрити та зберігати в холодильнику до двох тижнів.
Якщо ви плануєте зберегти аджику на зиму, її потрібно стерилізувати разом з банками.
Для цього ставимо банки у велику каструлю, попередньо покривши дно рушником. Доливаємо в каструлю воду кімнатної температури до плечиків банок. Після закипання залишаємо банки на вогні протягом 10-15 хвилин.
Перевертаємо банки дном догори та залишаємо під ковдрою до охолодження.
Аджика з перцю
Цю смачну страву ще звуть абхазькою аджикою. В її основі гострий перець, який надає аджиці пікантного смаку. Вона ідеальна для зими, підходить до страв з м’яса, для пасти або можна їсти її просто з хлібом.
Інгредієнти для аджики з перцю
- 20-25 штук гострого перцю
- 3-4 голівки часнику
- пучок петрушки
- кілька листочків базиліку
- 2 ст. л. солі
- 1 ч. л. коріандру
- 1 ч. л. хмелі-сунелі
- 1 ч. л. кропу
Приготування аджики з перцю
Ретельно миємо перець та розкладаємо його на паперових рушниках. Він повинен трішки пов’ялитися і втратити зайву вологу.
Аджика з перцю. Джерело: depositphotos
Через 2-3 дні повертаємося до страви. Видаляємо у перців плодоніжки. Чистимо часник. Миємо та обсушуємо зелень, дрібно її нарізаємо.
Перець та часник подрібнюємо у блендері або за допомогою пресу. Нам треба отримати однорідну масу.
Додаємо сіль, кріп, хмелі-сунелі, а також перетертий коріандр. Наприкінці — зелень. Ретельно все перемішуємо. Отриману масу двічі пропускаємо через м’ясорубку. Ваша аджика з перцю готова!
Залишилось лише покликати гостей та здивувати їх грузинською стравою.
Аджика з чорнобривців
Аджика з чорнобривців прикрасить будь-який стіл. Вона ідеальна у всіх сезонах. Окрім смаку ця аджика приваблює і простотою приготування.
Інгредієнти для аджики з чорнобривців
- 1 ст. горіхів
- 1 ст. часнику
- 1 ч. л. гострого перцю
- 1 пачка хмелі-сунелі
- 0,5 ч. л. паприки
- Чорний перець за смаком
- 2-3 ст. л. олії
- 1 ч. л. солі
- 25 свіжих квіток чорнобривців
- на кінчик ножа мускатного горіха
Приготування аджики з чорнобривців
Чорнобривці помити та просушити. Чорнобривці, горіхи, перець та часник ретельно перекрутити через м’ясорубку. Додати сіль та спеції. Все змішати і розкласти по стерилізованих банках. Зберігати в холодильнику.
Аджика з чорнобрівців. Джерело: depositphotos
Така аджика зберігається понад рік.
Аджика з яблуками та морквою
Якщо осінь вам принесла багато яблук, болгарського перцю та моркви, цей рецепт аджики саме для вас. Аджика з яблуками та морквою — ідеальна насолода взимку.
Інгредієнти для аджики з яблуками та морквою
- 5 кг помідорів
- 1 кг болгарського перцю
- 1 кг моркви
- 1 кг яблук з кислинкою
- 3 перемолотих чилі
- 4 ст. л. солі
- 150 г олії
- 300 г цукру
- 300 мл оцту
- 300 г часнику
Приготування аджики з яблуками та морквою
Всі овочі помити, почистити та перемолоти. Скласти у велику каструлю та варити на невеликому вогні три години. Далі до овочів додаємо всі спеції, вказані у рецепті.
Аджика з яблуками. Джерело: depositphotos
Після цього варимо ще 35 хвилин. За 10 хвилин до закінчення варіння додаємо перемелений часник.
Готову аджику розкладаємо по стерилізованих підготовлених банках і закочуємо кришками. Банки перевертаємо кришками донизу і накриваємо ковдрою.
Кабачкова аджика
Кабачкова аджика створена для гурманів. Вона ідеально доповнює страви з м’яса або овочів. Отже, зустрічайте зиму з новим рецептом аджики.
Інгредієнти для кабачкової аджики
- 3 кг кабачків
- 500 г моркви
- 500 г солодкого перцю
- 5 головок часнику
- 1,5 кг помідорів
- 2,5 ст. л. червоного меленого перцю
- 100 г цукру
- 2 ст. л. солі
- 200 г олії
Приготування кабачкової аджики
Помити та посушити всі овочі. Кабачки почистити від шкірки. Помідори, солодкий перець, моркву та кабачки подрібнити на м’ясорубці. Видавити часник через прес.
Кабачкова аджика. Джерело: depositphotos
Усі овочі об’єднати. Додати сіль, цукор, олію.
Варити кабачкову аджику на середньому вогні періодично помішуючи 40 хвилин. Потім додати червоний перець і проварити аджику ще 10 хвилин.
Кладемо аджику по теплих стерильних банках і закручуємо. Перевертаємо догори дном і укутуємо ковдрою на ніч.