Гастро/Їжа

ТОП-5 рецептів аджики

Автор

Аджика ніколи не залишається на тарілці. Ця смачна страва взимку зігріє своїм смаком та гостротою. Аджика ідеально підходить до м’ясних страв, також її можна додавати до супів і навіть до борщу. The Page зібрав п’ять найкращих та нестандартних рецептів аджики.

Аджика з болгарського перцю без помідорів

Аджику можна приготувати без томатів! Це незвично, але дуже смачно. Ця гостра страва ідеально підійде до будь-яких м’ясних страв.

Інгредієнти для аджики з болгарського перцю без помідорів

  • 2 кг болгарського перцю
  • 1 стакан (250 мл) зубчиків часнику
  • 5 стручків гострого перцю
  • 100 мл 9% оцту
  • 8 ст. л. цукру
  • 2 ст. л. солі


Приготування аджики з болгарського перцю без помідорів

Для приготування аджики потрібно одночасно стерилізувати всі банки та окремо — кришки для консервації протягом 10 хвилин.

Ретельно миємо болгарський перець, видаляємо плодоніжки та насіння. Пропускаємо перець через м’ясорубку разом з часником та гострим перцем, який не обов'язково очищати від насіння.

Аджика з болгарського перцю без помідорів. Джерело: depositphotos

Додаємо до аджики сіль, цукор та оцет. Все перемішуємо.

Вже на цьому етапі аджику можна закрити та зберігати в холодильнику до двох тижнів.

Якщо ви плануєте зберегти аджику на зиму, її потрібно стерилізувати разом з банками.

Для цього ставимо банки у велику каструлю, попередньо покривши дно рушником. Доливаємо в каструлю воду кімнатної температури до плечиків банок. Після закипання залишаємо банки на вогні протягом 10-15 хвилин.

Перевертаємо банки дном догори та залишаємо під ковдрою до охолодження.

Аджика з перцю

Цю смачну страву ще звуть абхазькою аджикою. В її основі гострий перець, який надає аджиці пікантного смаку. Вона ідеальна для зими, підходить до страв з м’яса, для пасти або можна їсти її просто з хлібом.

Інгредієнти для аджики з перцю

  • 20-25 штук гострого перцю
  • 3-4 голівки часнику
  • пучок петрушки
  • кілька листочків базиліку
  • 2 ст. л. солі
  • 1 ч. л. коріандру
  • 1 ч. л. хмелі-сунелі
  • 1 ч. л. кропу


Приготування аджики з перцю

Ретельно миємо перець та розкладаємо його на паперових рушниках. Він повинен трішки пов’ялитися і втратити зайву вологу.

Аджика з перцю. Джерело: depositphotos

Через 2-3 дні повертаємося до страви. Видаляємо у перців плодоніжки. Чистимо часник. Миємо та обсушуємо зелень, дрібно її нарізаємо.

Перець та часник подрібнюємо у блендері або за допомогою пресу. Нам треба отримати однорідну масу.

Додаємо сіль, кріп, хмелі-сунелі, а також перетертий коріандр. Наприкінці — зелень. Ретельно все перемішуємо. Отриману масу двічі пропускаємо через м’ясорубку. Ваша аджика з перцю готова!

Залишилось лише покликати гостей та здивувати їх грузинською стравою.

Аджика з чорнобривців

Аджика з чорнобривців прикрасить будь-який стіл. Вона ідеальна у всіх сезонах. Окрім смаку ця аджика приваблює і простотою приготування.

Інгредієнти для аджики з чорнобривців

  • 1 ст. горіхів
  • 1 ст. часнику
  • 1 ч. л. гострого перцю
  • 1 пачка хмелі-сунелі
  • 0,5 ч. л. паприки
  • Чорний перець за смаком
  • 2-3 ст. л. олії
  • 1 ч. л. солі
  • 25 свіжих квіток чорнобривців
  • на кінчик ножа мускатного горіха


Приготування аджики з чорнобривців

Чорнобривці помити та просушити. Чорнобривці, горіхи, перець та часник ретельно перекрутити через м’ясорубку. Додати сіль та спеції. Все змішати і розкласти по стерилізованих банках. Зберігати в холодильнику.

Аджика з чорнобрівців. Джерело: depositphotos

Така аджика зберігається понад рік.

Аджика з яблуками та морквою

Якщо осінь вам принесла багато яблук, болгарського перцю та моркви, цей рецепт аджики саме для вас. Аджика з яблуками та морквою — ідеальна насолода взимку.

Інгредієнти для аджики з яблуками та морквою

  • 5 кг помідорів
  • 1 кг болгарського перцю
  • 1 кг моркви
  • 1 кг яблук з кислинкою
  • 3 перемолотих чилі
  • 4 ст. л. солі
  • 150 г олії
  • 300 г цукру
  • 300 мл оцту
  • 300 г часнику


Приготування аджики з яблуками та морквою

Всі овочі помити, почистити та перемолоти. Скласти у велику каструлю та варити на невеликому вогні три години. Далі до овочів додаємо всі спеції, вказані у рецепті.

Аджика з яблуками. Джерело: depositphotos

Після цього варимо ще 35 хвилин. За 10 хвилин до закінчення варіння додаємо перемелений часник.

Готову аджику розкладаємо по стерилізованих підготовлених банках і закочуємо кришками. Банки перевертаємо кришками донизу і накриваємо ковдрою.

Кабачкова аджика

Кабачкова аджика створена для гурманів. Вона ідеально доповнює страви з м’яса або овочів. Отже, зустрічайте зиму з новим рецептом аджики.

Інгредієнти для кабачкової аджики

  • 3 кг кабачків
  • 500 г моркви
  • 500 г солодкого перцю
  • 5 головок часнику
  • 1,5 кг помідорів
  • 2,5 ст. л. червоного меленого перцю
  • 100 г цукру
  • 2 ст. л. солі
  • 200 г олії


Приготування кабачкової аджики

Помити та посушити всі овочі. Кабачки почистити від шкірки. Помідори, солодкий перець, моркву та кабачки подрібнити на м’ясорубці. Видавити часник через прес.

Кабачкова аджика. Джерело: depositphotos

Усі овочі об’єднати. Додати сіль, цукор, олію.

Варити кабачкову аджику на середньому вогні періодично помішуючи 40 хвилин. Потім додати червоний перець і проварити аджику ще 10 хвилин.

Кладемо аджику по теплих стерильних банках і закручуємо. Перевертаємо догори дном і укутуємо ковдрою на ніч.

Читати на The Page

Гастро/Їжа

ТОП-5 найкращих рецептів лечо

Гастро/Їжа

Топ-5 рецептів маринованих білих грибів

Гастро/Їжа

Хурма: якою вона буває та як впливає на організм