Гастро/Їжа

ТОП-5 найкращих рецептів лечо

Автор

Ця осінь щедро віддякувала врожаєм усім, хто провів літо на городі. Хто завгодно знає про користь овочів. Зберегти їх можна, зробивши смачне лечо, яке взимку нагадає про теплі деньки. Якщо у вас немає городу, то можна зробити смачну зимову страву і за допомогою продуктів з магазину. The Page зібрав 5 найкращих рецептів лечо.

Лечо на зиму з перцем і томатами від шеф-кухаря Євгена Клопотенка

Для цього лечо Клопотенко радить обирати м’ясисті помідори з товстою шкіркою. Перець можна болгарський або сорту Білозерка. А якщо обрати перець різних кольорів, то смачна страва ще і виглядати буде яскраво.

Інгредієнти для лечо на зиму з перцем і томатами

  • 2 кг томатів
  • 2 кг солодкого перцю
  • 200 г цукру
  • 2 ст. л. олії
  • 50 мл оцту
  • 6 горошин чорного перцю
  • 4 лаврові листи
  • 2 ст. л. солі без гірки

Спробуйте приготувати також шарлотку з яблуками.

Приготування лечо на зиму з перцем і томатами

Помідори слід помити і разом зі шкіркою прокрутити в м’ясорубці. Цю масу покладіть у каструлю з товстим дном, доведіть до кипіння. Зменшивши вогонь, варить помідори 20 хвилин під кришкою.

Перець також треба помити та нарізати соломкою приблизно однакового розміру. Нарізаний перець викладіть до томатів. Далі треба додати цукор, олію, чорний перець, лавровий лист та сіль. Все перемішати.

Лечо з томатами та перцем на зиму. Джерело: depositphotos

Лечо слід варити ще 20 хвилин, але вже без кришки. Наприкінці додати оцет і знову перемішати.

Стерилізуйте банки. На дно покладіть перець, а потім додайте томатну рідину. Якщо рідина залишилася, її можна закрити окремо та використовувати як соус, наприклад, до пасти. Банки слід перевернути, але не накривати. Лечо на зиму готово!

Лечо з кабачків

Коли ви приїхали від бабусі з кабачками і не знаєте куди їх подіти, ось вам смачний рецепт лечо.

Інгредієнти для лечо з кабачків

  • 2 кг кабачків
  • 1 кг помідорів
  • 0,5 кг червоного болгарського перцю
  • 0,5 кг цибулі
  • 5 зубчиків часнику
  • 1,5 ст. л. солі
  • 400 г кетчупу
  • 2/3 склянки олії
  • 2/3 склянки цукру
  • 3 ст. л. оцту
  • 0,5 ч. л. чорного меленого перцю

Приготування лечо з кабачків

Простерилізувати банки. Помідори і перець слід перебити в однорідну масу, додати цукор, сіль і чорний мелений перець. Довести до кипіння.

Лечо з кабачків. Джерело: depositphotos

Як закипить, треба додати цибулю, нарізані кубиком кабачки, олію і кетчуп. Варити 10 хвилин помішуючи.

Далі додати часник і оцет та варити ще 5 хвилин. Потім закриваємо і готуємося до зими.

Лечо з перцем у томатному соку

Це лечо прикрасить будь-який стіл. Його можна їсти як з хлібом, так і подавати як закуску. Готується воно дуже просто.

Інгредієнти для лечо з перцем в томатном соку

  • 2 кг солодкого перцю
  • 2 л томатного соку
  • 100 г цукру
  • 40 г олії
  • 40 г оцту
  • 1 ст. л. солі

Приготування лечо з перцем в томатному соку

Миємо та чистимо перець, розрізаємо на половинки або четвертинки. Викладаємо у каструлю.

Далі готуємо маринад: змішуємо томатний сік з цукром, сіллю, олією, оцтом. Заливаємо маринадом перець та варимо на повільному вогні, періодично перемішуючи.

Лечо з перцем в томатном соку. Джерело: depositphotos

Варимо, доки перець зменшиться в об'ємі та буде протикатися виделкою. Закатуємо в пастеризовані банки та замотуємо до остигання. Страва готова.

Лечо з болгарского перцю з томатною пастою на зиму

Таке лечо допомагає зберегти вітаміни овочів та зробити зиму смачною. Потребує небагато продуктів, а віддає багато смаку.

Інгредієнти для лечо з болгарського перцю з томатною пастою

  • 2 кг солодкого перцю
  • 300 г томатної пасти
  • 1 л води
  • 1 ст. л. солі
  • 3 ст. л. цукру
  • 120 мл олії
  • 1 ч. л. оцту
  • 2-3 шт. лаврового листа
  • 10-15 горошин чорного перцю
  • 7-8 горошин душистого перцю
  • 5-6 зубчиков часнику
  • За бажанням можна додати гострий перець

Приготування лечо з болгарського перцю з томатною пастою

Щоб зробити соус, треба в каструлю налити воду, додати томатну пасту, перемішати, додати цукор, сіль, спеції та олію, ще раз перемішати.

Довести до кипіння, додати оцет та нарізаний перець. Після повторного закипання варити 15-20 хвилин.

Лечо з болгарського перцю з томатною пастою. Джерело: depositphotos

Кладемо лечо в стерилізовані банки, закатуємо та перевертаємо. Накривати цю страву не обов’язково. Зберігати це лечо можна при кімнатної температурі.

Класичний рецепт лечо

Цю консервацію усі пам’ятають з дитинства. Але класика завжди актуальна. Рецепт простий, а страва виходить смачна.

Інгредієнти для класичного лечо

  • 1,5 кг болгарського перцю
  • 1 кг помідорів
  • 2 цибулини
  • 50 г цукру
  • 1 ст. л. солі
  • 1 ст. л. оцту 9%
  • 50 мл олії

Приготування класичного лечо

Очистити перці від плодоніжок та насіння, нарізати великими скибочками. Зняти шкірку з помідорів і подрібнити у блендері, цибулю нарізати кубиками.

Готове томатне пюре вилити у каструлю, змішати з цукром, сіллю та олією. Додати скибочки перцю, довести суміш до кипіння та зменшити вогонь до мінімуму. Варити лечо 30 хвилин, періодично помішуючи. Перці мають стати дуже м’якими.

Класичне лечо. Джерело: depositphotos

Влити оцет і довести до кипіння, розлити у простерилізовані банки, перевернути, накрити і дати їм охолонути 1−2 дні. Подавати як закуску або смакувати з хлібом.

Фотогалерея

ТОП-5 найкращих рецептів лечо. Джерело: depositphotos

Читати на The Page

Гастро/Їжа

Хурма: якою вона буває та як впливає на організм

Життя

Завидні наречені — 2020. Топ-10 холостяків України

Гастро/Їжа

«Бурякова душа»: Євген Клопотенко розповів, як приготувати ідеальний борщ