Facebook Pixel

Чому Україні потрібні інспектори з питань відбудови — пояснює професорка університету Піттсбурга

Створення інспектора з питань відбудови дозволить українцям скаржитися на корупцію чи помилки міжнародних донорів та української влади під час відбудови. Ідея інспекторів популярніша серед американських політиків, які проти надання Україні міжнародної допомоги. Проте зайвий орган з нагляду зробить процес ефективнішим.

Про це розповіла доцентка Піттсбурзького університету Дженіфер Брік Муртазашвілі в інтерв’ю The Page.

Міжнародні донори будуть робити помилки під час управління процесом відбудови в Україні, тому потрібно створити механізм противаги.

Quote«Це тільки допоможе народу України. Міжнародне співтовариство неминуче робитиме помилки та робитиме щось неправильне», – пояснила Муртазашвілі.

Інспектори з питань відбудови мають отримувати скарги українців на дії української влади та міжнародних партнерів, а також розслідувати інциденти можливої корупції. На думку Муртазашвілі, така інституція буде додатковим захистом інтересів українців у процесі відбудови.

Професорка пояснює, що міжнародна допомога підвищувала ризик корупції в усіх країнах, які її отримували. Це часта практика у різних країнах, тому потрібно попередити зловживання на ранньому етапі.

Quote«Це потрібно не тому, що українці погані чи Україна погана. Ми знаємо, що Україна має історію корупції. Ми знаємо, як міжнародна допомога впливає на корупцію. Потрібно допомогти українцям захистити себе від нас – міжнародної спільноти, надавши ще один орган нагляду», – розповіла Муртазашвілі в інтерв'ю the Page.

Раніше The Page поговорив із Дженіфер Брік Муртазашвілі про міжнародний досвід відбудови після воєн, з якого може повчитися Україна, і які важливі уроки можна засвоїти із провального досвіду відбудови Афганістану.

Відеоверсію інтерв'ю можна подивитися на Youtube-каналі The Page

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉