Facebook Pixel

Україна отримає перший мільярд євро від ЄС: на що підуть гроші

Україна отримає перший мільярд євро на ліквідацію руйнувань через війну росії проти України відповідно до плану «Швидкого відновлення». Про це повідомила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Києві, передає ЄП.

«Допомагати відновити пошкодження, яких бомби Путіна завдають енергетичній інфраструктурі, — це одна частина. Але відновлення будинків, доріг, інфраструктури, шкіл, лікарень — це щоденна робота, яку потрібно виконувати. Тому так важливо, щоб ми почали «Швидке відновлення» негайно», — повідомила вона.

Урсула фон дер Ляєн додала, що радіє з того, що ЄС може оголосити: перший мільярд на «Швидке відновлення» буде надано. Тож робота може початися негайно.

Контекст. Станом на грудень 2022 року через повномасштабне вторгнення росії інфраструктура України вже зазнала прямих задокументованих збитків на суму $137,8 млрд.

Загальний обсяг допомоги, наданий Україні Європейським Союзом і його державами — членами, нині становить майже 50 млрд євро, що включає фінансову, гуманітарну, екстрену, бюджетну та військову підтримку. Ця допомога також містить зобов’язання надати пакет «макрофінансової допомоги+» обсягом 18 млрд євро як швидку фінансову допомогу ЄС для фінансування нагальних потреб України та відновлення критичної інфраструктури у 2023 році. Додатково було надано 10 млрд євро на підтримку біженців.

Quote«Україна привітала виплату першого траншу в розмірі 3 млрд євро, який сприяв зменшенню гострої ліквідності, що виникла на початку року», — повідомили в Офісі президента.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉