Facebook Pixel

В Україні планують запровадити податок на «підробітки»

В Україні планують запровадити спеціальний режим оподаткування для самозайнятих фізичних осіб. Він стосується насамперед кур'єрів, таксистів, ремонтників, майстрів манікюру, перукарів, психологів тощо, які надають свої послуги за допомогою різних онлайн-платформ і додатків.

Детально про це розповів голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Він розповів, що спеціальний режим оподаткування для самозайнятих фізосіб, який запропонували запровадити в Україні, не є спробою збільшити податки. Йдеться якраз про запровадження пільг, бо українці, які мають підробітки, отримають право «вийти з тіні» і платити лише 6% від доходу замість 19,5%. Тому реформу в нинішньому вигляді можуть не погодити міжнародні партнери України.

За словами нардепа, зараз, якщо українець, крім основної роботи, має ще якесь джерело прибутку, то він має або віддавати з них державі 19,5%, або жити в «напів нелегальному» статусі. Мова йде, наприклад, про тих, хто поєднує офісну роботу з перевезеннями в Uber чи Uklon, або ж у вихідні займається ремонтом авто у своєму гаражі.

Quote«Такі доходи зараз оподатковуються. Знаєте, за якою ставкою? 18% + 1,5%, тобто 19,5%. Взагалі, про що цей закон? Він не про новий податок на якісь прибутки. Цей закон про пільгу для тих осіб, які мають незалежні професії, тобто ми даємо можливість їм платити 6% замість 19,5%, тому що на сьогоднішній день вони заробляють все це у тіні. Ми даємо їм опцію, яка дозволить всього за 6% отримувати білі доходи, показувати ці доходи де завгодно, отримувати кредитування відповідно, бути людиною в правовому полі... Вони зараз кажуть: «19,5% – це забагато, тому ми працюємо «в чорну». От, ми даємо цю опцію. Просто подайте заявку через «Дію» до спеціальної бази, і після цього це білий твій дохід», – заявив Гетманцев.

Він додав, що для учасників податкового спецрежиму навіть не передбачено жодного обліку та звітності. Доходи на конкретний рахунок просто автоматично обкладатимуться податком у 6% та офіційно враховуватимуться.

Quote«Навіть не потрібно скасувати реєстрацію як ФОП. Це набагато простіша модель, ніж є у ФОПів... До того ж якщо ти не хочеш цього робити – не роби. Як працював «у чорну», так і працюй. Але якщо ми йдемо до Європи, ми маємо розуміти, чим білий дохід відрізняється від чорного», – пояснив народний депутат.

Саме тому, за його словами, проти податкового спецрежиму для самозайнятих виступають Мінфін України та міжнародні партнери. Через це Данило Гетманцев сумнівається, що задуману реформу вдасться реалізувати у такому вигляді, як задумано спочатку.

Quote«Вони розуміють, що це пільга, якої немає, наприклад, у Європі... Я не переконаний в тому, що партнери його узгодять. У цій формі основною перешкодою є думка та позиція наших партнерів, які навряд чи нам дозволять це зробити в цьому вигляді та вимагатимуть якихось змін», – підсумував нардеп.
Подякувати 🎉