Facebook Pixel

Працевлаштування для колишніх військових: який проєкт пропонує уряд України

Уряд України пропонує заснувати міжнародні оборонні компанії, де служитимуть військові після демобілізації. Це має, зокрема, посилити оборонну здатність України і вирішити проблему працевлаштування військових. Про це йдеться у законопроєкті №11214, який зареєстрували в парламенті 26 квітня 2024-го.

Що відомо про міжнародні оборонні компанії, які уряд хоче заснувати в Україні

У законопроєкті №11214 український уряд визначив основні цілі міжнародних оборонних компаній:

  • Підвищення рівня зовнішньої та внутрішньої безпеки України.
  • Збільшення доходів держбюджету України.
  • Розвиток та безпека громад.
  • Проведення соціально-психологічної реабілітації для колишніх військових.
Quote«Враховуючи майбутній післявоєнний стан України, важливо посилити контроль над озброєними громадянами, створити додаткові робочі місця, забезпечити колишніх учасників бойових дій ЗСУ та інших військових формувань роботою та посилити обороноздатність держави», – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Уряд України планує взяти за приклад досвід США та інших країн, що вже мають приватні військові компанії, які, зокрема, допомагають демобілізованим.

Хто зможе стати членом міжнародних оборонних компаній, які планують засновувати в Україні

За законопроєктом, членами міжнародних оборонних компаній можуть бути дієздатні громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які досягли 21-річного віку та:

  • служили у ЗСУ, Нацгвардії України або інших військових формуваннях України не менше 1 року;
  • пройшли підготовку відповідно до навчальних програм Державної служби України у справах міжнародних оборонних компаній, склали тестування та уклали трудовий договір у формі контракту із компанією;
  • попередньо надали необхідні документи.
Quote«Після демобілізації великої кількості особового складу Сил оборони в Україні існує ризик виникнення широкого спектру негативних наслідків. Зокрема, носіння необлікованої зброї та (або) боєприпасів, зменшення виплат, складнощі із пошуком роботи, деструктивні політичні процеси у державі тощо», – йдеться у тексті законопроєкту.

Подякувати 🎉