Facebook Pixel

У Данії перша група українських пілотів розпочала практичні тренування на літаках F-16

Перша група українських пілотів опанувала базову програму навчання у Великій Британії і зараз тренуються керувати винищувачами F-16 у Данії.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони Великої Британії.

Навчання пілотуванню і авіаційній термінології англійською мовою розпочалися у серпні 2023 року. Групу було сформовано з шести досвідчених українських бойових пілотів-винищувачів. Ще десять українських пілотів-стажерів взяли участь у мовній підготовці та залишаються у Великій Британії.

Вони продовжать фізичну та практичну базову льотну підготовку. Крім того, навички авіаційної медицини та навчання на центрифузі.

Що говорять про навчання українських пілотів у Великій Британії?

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс висловив гордість за підтримку, що надають Королівські повітряні сили українським бойовим пілотам та екіпажам. Він наголосив на важливій ролі Великої Британії у розбудові протиповітряної оборони України під час повномасштабного вторгнення, яке розпочав Путін.

Міністр зазначив, що завдяки підтримці Великої Британії та союзників Україна здатна ефективно протистояти атакам російських літаків, безпілотників та ракет. Для боротьби з російською агресією в Україну було направлено сотні ракет і боєприпасів, а також радари та системи озброєння.

Quote«Зараз ми разом йдемо далі, гарантуючи, що в майбутньому Україна матиме сучасні військово-повітряні сили, сформовані на базі високоефективних винищувачів четвертого покоління F-16. У поєднанні з навчанням у провідних світових ВПС це значний крок вперед у порівнянні з нинішніми можливостями України радянських часів», – зазначив Грант Шаппс.

Як коментують підготовку українських пілотів у Міноборони України

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що Україна високо цінує підготовку українських пілотів до експлуатації F-16, що надає Велика Британія спільно з іншими партнерами. Ця швидка та ефективна програма є важливим етапом в українських пілотів у війні проти Росії.

Як Велика Британія далі підтримуватиме Україну

Велика Британія продовжить цю підтримку українським пілотам і наземним екіпажам у 2024 році.

Після завершення навчання в RAF (Королівській авіаційній силі) пілоти пройдуть підготовку в інших європейських країнах для поглибленої льотної підготовки. Це підготує їх до тренувань на літаках F-16 Fighting Falcon під наглядом Данії, Нідерландів і Сполучених Штатів, які очолюють Коаліцію можливостей ВПС.

До 53 тис. українців, які пройшли підготовку у Великій Британії, приєдналися стажери. Окрім цього, міністр оборони оголосив, що Велика Британія планує навчити ще 10 тис. українських новобранців у першій половині 2024 року в межах операції Interflex.

Раніше The Page повідомляв, що в Румунії, у центрі, розташованому за 150 км на схід від Бухареста на 86-й авіабазі у Фетешті, розпочинається навчання українських льотчиків на F-16, що триватиме пів року.

Подякувати 🎉