Facebook Pixel

У Верховній Раді пропонують відкласти запуск другого етапу ринку землі

Дмитро Разумков та Юлія Тимошенко окремо подали два законопроєкти 10366 та 10369 щодо обмеження запуску ринку землі.

Про це пише нардеп Ярослав Железняк.

Зокрема, Дмитро Разумков пропонує відтермінувати його на рік, до 2025 року. Юлія Тимошенко пропонує до кінця військового стану залишити обмеження 100 га в одні руки. Але при тому за версією цього закону юридичні особи будуть допущені з 2024 року.

Що відбудеться на другом етапі запуску ринку землі

Нагадаємо, що з 1 січня 2024 року громадяни України зможуть купувати до 10 тис. га землі. Також купувати землю зможуть юридичні особи.

З 1 липня 2021 року набув чинності закон №552, який дозволяє громадянам вільно продавати та купувати землі сільськогосподарського призначення.

До січня 2024 року сільськогосподарські землі можуть купувати виключно фізособи — громадяни України. Максимальний розмір земельної ділянки, яку може придбати одна особа, становить 100 га.

Ціна на землю формується за домовленістю між покупцем та продавцем. Проте до 1 січня 2030 року вона не може бути меншою за нормативну грошову оцінку (НДО). Її надає Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр).

Нагадаємо, що від початку 2023 року організатори земельних торгів у державній електронній торговій системі «Прозорро.Продажі» заробили вже понад 1 млрд грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉