Facebook Pixel

Нідерланди не виключають відправку військ в Україну, але вважають її крайнім варіантом

Нідерланди не виключають відправку військ в Україну, але вважають її крайнім варіантом

Нідерланди не виключають відправку військ в Україну, але вважають її крайнім варіантом

Голова генерального штабу армії Нідерландів Онно Ейхельсгей вважає, що зараз немає сенсу обговорювати відправлення військ західних держав в Україну, але союзники повинні бути відкритими до всіх можливих варіантів. Про це повідомляє агенція NL Times.

За словами Ейхельсгейма, для Нідерландів зараз не на часі говорити про відправлення солдатів в Україну.

Quote«Я думаю, що ви не повинні списувати жоден варіант, щоб побачити, як найкраще підтримати Україну», – сказав він.

Онно Ейхельсгей наголосив, що відправлення військ в Україну є «крайнім варіантом», і досі його публічно не розглядали. Він допустив, що теоретичний сценарій розгортання військових повинен відбуватися в межах коаліції – наприклад, через НАТО або групу з 10-15 країн.

Quote«Було б дуже дивно, якби одна чи дві країни збиралися це зробити», – додав генерал.

Окремо Ейхельсгей підкреслив, що існують й інші способи допомогти Києву, наприклад, надіслати більше зброї.

Quote«Є й інші можливості, окрім того, щоб думати про солдатів у формі НАТО, які там ходять», – наголосив Ейхельсгей.

Нагадаємо, президент Франції Емманюель Макрон після зустрічі в Парижі у понеділок допустив відправку західних військ до України у майбутньому, хоча наголосив, що наразі немає консенсусу серед союзників у цьому питанні.

Quote«Зараз немає згоди щодо офіційного, санкціонованого відрядження наземних військ. Але в перспективі нічого не треба виключати. Ми зробимо все що треба, щоб росія у цій війні не перемогла», – зазначив Макрон.

Реакція європейських держав і НАТО

НАТО та кілька європейських країн стримано відреагували на слова Макрона.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг у відповідь заявив, що країни його альянсу «надають безпрецедентну допомогу Україні», що вони робили з 2014 року, коли росія вперше вторглася на Кримський півострів і східну Україну.

Quote«Але немає жодних планів щодо розміщення військ НАТО на території України», – зазначив очільник НАТО.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який також був у Парижі, після переговорів тримався стримано. Він сказав, що інші питання були центральними для розмов європейських лідерів. Рютте є фаворитом, який змінить Столтенберга пізніше цього року.

Країни НАТО з самого початку попереджали, що альянс може опинитися у власній війні з росією, якщо надішле військових в Україну. Велика Британія, Іспанія, Німеччина, Угорщина, Швеція, Польща та Чехія дали зрозуміти, що поки не розглядають такий крок після зауважень Макрона.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив у вівторок, що існує загальна згода не надсилати сухопутні війська в Україну наразі. Омід Нуріпур, лідер німецької коаліційної Партії Зелених, також заявив, що розгортання наразі не розглядається.

Quote«Цього ще не відбувається. Тепер ми маємо повну роботу над відправкою передового обладнання в Україну», – відповів прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон телекомпанії SVT.

Цього місяця Швеція оголосила, що виділить понад 7 мільярдів крон, що еквівалентно 626 мільйонам євро, на пакет військової допомоги Україні, який включає артилерійські снаряди та інші види боєприпасів.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що позиція його країни «чітка і тверда: ми не хочемо надсилати зброю та війська в Україну». Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала та прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск також заявили, що наразі не розглядають надсилання військ.

Британський уряд заявив, що не планує «широкомасштабного розгортання» військ.

Quote«Сполучене Королівство вже проводить навчання великої кількості українських військових. Звісно, ми також підтримуємо українські війська, постачаючи обладнання та припаси», – сказав речник прем’єр-міністра Ріші Сунака.
Подякувати 🎉