Facebook Pixel

Японія дасть МАГАТЕ 2 млн євро на убезпечення українських АЕС

Влада Японії анонсувала пожертвування в розмірі 2 млн євро (2,1 млн) Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) на його зусилля з убезпечення українських атомних електростанцій, які постраждали внаслідок російської агресії.

Глава японського МЗС Йосімасу Хаясі озвучив цю обіцянку після зустрічі з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, пише Japan Times. Він також додав, що Японія профінансує «термінове відправлення експертів МАГАТЕ та потрібного обладнання» на українські атомні об’єкти.

Quote«Атаки рф на українські ядерні об’єкти є абсолютно неприпустимими. Японія, що постраждала від аварії на АЕС «Фукусіма-дайіті», найрішучіше засуджує ці дії», — наголосив міністр.

Раніше МАГАТЕ направило експертів на Чорнобильську АЕС, яка перебувала під російською окупацією п’ять тижнів. Найближчими тижнями організація відправить на ЧАЕС ще одну місію за запитом української влади.

Контекст. Загалом в Україні розміщено п’ять АЕС: Запорізька, Південноукраїнська, Рівненська, Хмельницька та Чорнобильська (остання не експлуатується). Натепер у країні функціонують 7 із 15 енергоблоків, два з них на Запорізькій АЕС, що перебуває під контролем ворога.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉