Facebook Pixel

Як Охматдит та БФ «МХП – Громаді» допомагають дітям зберегти здоровʼя під час війни

Автор
Малюнок О.Шатов

Малюнок О.Шатов

Повномасштабна війна вдарила по здоровʼю українців, особливо тих, кому довелося перебувати поблизу лінії фронту та на тимчасово окупованих територіях. Стрес, проблеми з їжею, перебування у холодних підвалах чи імпровізованих укриттях – все це призводить до загострення хронічних захворювань та розвитку нових. І найбільш вразливою категорією у цій ситуації є діти. Багато хвороб на початкових етапах можуть протікати безсимптомно – і це велика загроза для здоровʼя дітей, адже без регулярних чекапів проблему можна не виявити вчасно.

Саме тому лікарі Національної дитячої спеціалізованої лікарні МОЗ України «Охматдит» разом з БФ «МХП — Громаді» започаткували проєкт «Скарбничка здоровʼя».

З травня 2022 року 40 лікарів різних спеціалізацій регулярно виїжджають у важкодоступні райони та на деокуповані території Київської, Житомирської та Чернігівської областей, щоб проводити професійні огляди дітей і надавати їм необхідну допомогу або вчасно спрямовувати на амбулаторне лікування.

Фото надане партнером

Фото надане партнером

Фото надане партнером

Фото надане партнером

Фото надане партнером

Фото надане партнером

Фото надане партнером Thumb Фото надане партнером Thumb Фото надане партнером Thumb

Як змінилося здоровʼя дітей в Україні з початку повномасштабної війни

Потреба у такій програмі вкрай нагальна – особливо для дітей, що пережили окупацію. Під час оглядів лікарі зафіксували у дітей багато патологій, яких раніше не було: зросла кількість випадків дитячого ожиріння та заїдання стресу, захворювань шлунково-кишкового тракту, гінекологічних та алергологічних патологій. Серед дітей, що проживали на деокупованих територіях, особливо яскраво проявилися гастрологічні патології: їх зафіксували у 21,1% дітей порівняно з 12,3% у дітей, які проживали на неокупованій території.

Малюнок О.Шатов

Малюнок О.Шатов

Тетяна Волочай
Тетяна Волочай
директорка Благодійного фонду «МХП-Громаді»

Дітям дуже складно – в першу чергу тим, хто просидів в окупації, був у підземеллях під час перших місяців війни. Так само важко і дітям ВПО. Війна зачепила усіх наших дітей – вони постійно чують тривоги, вчаться частину дня в укриттях, сплять під час ракетних атак. Це великий вплив на здоров'я, особливо якщо дитина має схильність до хронічних хвороб. Тому вчасний чекап – вкрай необхідна річ. 


Директорка Благодійного фонду «МХП – Громаді» Тетяна Волочай та завідувачка педіатричного відділення «Охматдиту» Ольга Медведєва

Директорка Благодійного фонду «МХП – Громаді» Тетяна Волочай та завідувачка педіатричного відділення «Охматдиту» Ольга Медведєва

Як починалася «Скарбничка здоровʼя»

Ліікарі Охматдиту почали допомагати дітям з важкодоступних регіонах на волонтерських засадах одразу після деокупації Київщини та наближених районів. Керівниця програми та завідувачка педіатричного відділення «Охматдиту» Ольга Медведєва розповідає, що спершу лікарі виїжджали у регіони звичайним рейсовим автобусом та за власний кошт.

Завдяки підтримці Благодійного фонду «МХП – Громаді» програму вдалося розширити на інші регіони: зокрема на Вінницьку, Черкаську, Київську та Дніпропетровську області. Також фонд забезпечив лікарів сучасним транспортом для виїзду.

Фото надане партнером

Фото надане партнером

Фото надане партнером

Фото надане партнером

Фото надане партнером Thumb Фото надане партнером Thumb

Програма «Скарбничка здоровʼя» – це не про формальності, а про вчасне надання допомоги там, де її потребують і де не мають до неї зручного доступу. Адже, як пояснює Тетяна Волочай, виїзд до лікаря для мешканців невеликого села вимагає запису до районної лікарні (а якщо потрібен фаховий спеціаліст – то і обласної), дня у чергах. А якщо потрібно відвідати не одного спеціаліста? І якщо маєш з собою дитину, якій важко цілий день провести у дорозі, а потім у лікарняних коридорах? Тож не дивно, що мешканці важкодоступних громад звертаються до лікаря лише за крайньої необхідності, а більшість випадків виявляються запущеними.

Фото надане партнером

Фото надане партнером

Ще більше складнощів з доступом до медичної допомоги виникає у дітей з інвалідністю, дітей-ВПО та у дітей з малозабезпечених сімей. Саме на них у першу чергу розрахована «Скарбничка здоровʼя». Але важливий нюанс – у порядку черги допомогу отримати може будь-яка дитина, що її потребує.

За 2023 рік лікарі «Охматдиту» допомогли майже 3 тис. дітей з малодоступних регіонів

У співпраці з Фондом «МХП – Громаді» лікарі Охматдиту оглянули вже 2942 дитини, з них скерували на дообстеження 1070 дітей, 115 дітей – спрямували у профільні лікарні.

Усього лікарі провели понад 13 тисяч візитів. Отже, на одну дитину в середньому припадають 4 візити, розповідає Медведєва. «Їх дивляться майже всі фахові спеціалісти. Навіть у фаховій поліклініці отримати за один день всі ці послуги нереально», – пояснює вона.

Фото надане партнером

Фото надане партнером

І це правда: лікарі виїзних бригад оглядали дітей за 17 напрямами. У програмі беруть участь

  • педіатри
  • гематологи
  • ортопеди
  • хірурги
  • урологи
  • гінекологи
  • психологи
  • кардіологи
  • ендокринологи
  • неврологи
  • гастроентерологи
  • алергологи
  • окулісти
  • ЛОР-спеціалісти
  • стоматологи
  • лікарі функціональної діагностики та лабораторна служба.
Quote«Ключове – це рання діагностика, зокрема швидкий аналіз крові. Ми закупили три переносні аналізатори, які можуть зробити швидкий скринінг», – додає Тетяна Волочай.

У проведенні виїздів також вкрай важлива допомога місцевої влади та громад, які надають лікарям приміщення для оглядів. Іноді, за словами Медведєвої, для цього на день скасовують уроки у місцевій школі, іноді надають зал у Будинку культури. Коли візит припадає на час повітряної тривоги – продовжують працювати з бомбосховища.

Керівниця програми Ольга Медведєва розповідає, що на перші виїзди лікарі вибиралися звичайним рейсовим автобусом

Керівниця програми Ольга Медведєва розповідає, що на перші виїзди лікарі вибиралися звичайним рейсовим автобусом

«Головне – дуже обережно віднести в сховище аналізатор крові», – згадує, посміхаючись, Медведєва. Гематологічний аналізатор MindRay, який закупили для «Скарбнички здоровʼя» – гордість програми. Він робить аналіз крові швидким та зовсім не болісним, що вкрай важливо для дітей, яким не варто додавати зайвого стресу.

Блогерка та волонтерка Галина Смернова долучилася до одного з виїздів бригади до села Мирне на Київщині і розповіла про свій досвід.

Я була здивована тим, скільки людей прийшли, і загальною атмосферою. Діти не були на стресі, вони спілкувалися між собою, гралися, малювали, здавали аналізи без сліз. Все було дуже легко та усміхнено. Я мала змогу познайомитися з лікарями і бути присутньою на оглядах. Лікарі підходять до справи професійно і зі стовідсотковою щирістю. Батьки також з великою вдячністю приймають допомогу. Адже у багатьох сімей, особливо коли мова йде про деокуповані території, немає коштів на лікарів – у деяких навіть немає грошей на мінімальний набір продуктів, а дехто взагалі втратив дах над головою. Тож коли приїжджають спеціалісти, які готові простягти руку допомоги, це надзвичайно цінно.

Галина Смернова

Галина Смернова

Блогерка, волонтерка, матір сина

Лікарі Охматдиту та БФ «МХП – Громаді» продовжують допомагати дітям з регіонів. Це вже друга масштабна програма, покликана допомогти українцям отримати кращий доступ до кваліфікованої медичної допомоги. Перша спільна програма «Лікар для села» успішно працює з 2019 року. У її межах допомогу можуть отримати дорослі українці.

Мешканці регіонів дуже активно користуються програмою «Скарбничка здоровʼя»

Мешканці регіонів дуже активно користуються програмою «Скарбничка здоровʼя»

З літа 2023 року програма «Скарбничка здоровʼя» проходить під гаслом #нечекайзчекапом, адже медична допомога найбільш ефективна, коли доступ до неї отримуєш вчасно.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉