Facebook Pixel
IT

26 млн людей втратять роботу в наступні 5 років через розвиток технологій

Технології можуть скоротити 26 млн робочих місць протягом наступних п'яти років.

Так, штучний інтелект зводить нанівець необхідність канцелярської роботи. Утім, одночасно збільшує попит на фахівців із технологій і кібербезпеки. Як пише Bloomberg, такі дані містить звіт Всесвітнього економічного форуму в Женеві (WEF).

Згідно зі звітом, протягом наступних п'яти років кожне четверте робоче місце на світовому ринку праці зазнає змін. І не тільки через впровадження штучного інтелекту (ШІ) та оцифрування, а й унаслідок переходу на екологічно чисту енергію та перерозподілу ланцюжків постачання.

Водночас аналітика великих даних, технології управління та кібербезпека стануть основними чинниками зростання зайнятості. Особливо помітний вплив, зазначається у звіті, матимуть додатки ШІ, як-от ChatGPT. Вони замінять і автоматизують багато обов’язків, пов'язаних з аналізом, спілкуванням і координацією.

Та попри все штучний інтелект надалі менше загрожуватиме перспективам зайнятості, ніж уповільнення економічного зростання, брак пропозиції та інфляція, зазначили учасники WEF. Вони вірять, що можливості для створення робочих місць, найімовірніше, з'являться завдяки інвестиціям, які сприяють переходу бізнесу на екологічно чисті технології та широкій переорієнтації глобальних ланцюжків постачання.

У дослідженні WEF було опитано понад 800 компаній, у яких працюють 11,3 млн людей у 45 країнах світу. Приблизно 75% опитаних компаній заявили, що планують впровадити технології штучного інтелекту протягом наступних п'яти років. За їхніми прогнозами, це призведе до скорочення до 26 млн робочих місць на адміністративних і облікових посадах, включно з касирами, продавцями та бухгалтерами.

Контекст. Маркетплейси та стартапи, які працюють із BigData та ШІ, названо з-поміж найвдаліших для інвестування під час війни.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉