Facebook Pixel

Як змінився первинний ринок нерухомості у 2023

Ринок первинної нерухомості завершує 2023 рік у напруженості на тлі невизначеності та дискусій навколо правил інвестування.

Такий коментар The Page дали в інвестиційній компанії InCo.

У 2023 році основним конкурентом для будівельників нового житла залишався вторинний ринок нерухомості.

Протягом вересня-листопада 2023 року первинному ринку вдалося досягти рівня продажів кінця 2021 року. Невелике відновлення попиту було зумовлене впровадженням безвідсоткової розстрочки від забудовників. Однак існує ймовірність, що цей фінансовий інструмент може бути припинений через ризики, пов'язані зі змінами в правилах інвестування на ринку.

З квітня по листопад 2023 року інвестиційна компанія InCo home реалізувала понад 20 тис. кв. м житла у 8 житлових комплексах на первинному ринку Києва. Цей обсяг на 30% менший, ніж показники за аналогічний період 2021 року, коли було продано майже 30 тис. кв. м.

Quote«Увесь 2022 рік і початок 2023 року характеризувалися не стільки активними продажами, скільки відновленням і виживанням на ринку, і його можна охарактеризувати одним словом — вижили», – зазначили у компанії InCo.

У першій половині 2021 року спостерігався значний попит, незважаючи на позитивну цінову динаміку на ринку житла. Однак починаючи з серпня 2021 року темпи продажів знизилися на 20-30%.

QuoteУ 2023 році до серпня був помірний попит, що стабільно зростав, а листопад вирізняється найкращим показником з точки зору реалізованих квадратних метрів, — повідомив Богдан Серотюк, співвласник та партнер InCo home.

У InCo home відзначають, що розстрочка залишається ефективним інструментом на ринку, особливо у сегментах «комфорт» та «бізнес». Щодо цін на житлову нерухомість, компанія реалізує об'єкти у діапазоні від 40 до 66 тис. грн за кв. м.

Quote«У 2021 році відсоток покупок за умов виплати від забудовника становив не більше 35% від усіх продажів, а в 2023 році цей показник становить 56%. Раніше умови розстрочки могли передбачати від 20% до 50% авансового платежу, але у 2023 році це стосується винятково договорів із безвідсотковим розтермінуванням. Оскільки у багатьох інвесторів обмежена кількість вільних коштів для вкладення у житло, і масового іпотечного кредитування не спостерігається, забудовники повинні створювати більш лояльні умови для клієнтів», — підкреслює Богдан Серотюк.

Він додав, що у перспективі на первинний ринок нерухомості можуть суттєво вплинути не лише військові, безпекові та економічні фактори, але й податкова політика державних органів та дії регулятора ринку — Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

Роман Бєлік підтверджує прогнози бізнес-партнера.

Quote«Якщо зміни у правила інвестування будуть впроваджені, це призведе до підвищення цін на нерухомість та значно ускладнить фінансування нового будівництва», — заявив він.

Наразі інвестування в житло на етапі будівництва доступне через інститути спільного інвестування (ІСІ) за умовами попереднього, чи як його ще називають, інвестиційного договору.

Раніше The Page повідомляв, інтерес до купівлі квартир в Україні сягає 70−80% свого довоєнного рівня, але частина покупців поки що витримує паузу і відкладає рішення про купівлю до стабілізації ситуації на фронті.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉