Facebook Pixel

Рада ухвалила закон про додаткове оподаткування банків

У вівторок, 21 листопада, Верховна Рада на засіданні ухвалила у другому читанні законопроєкт про додаткове оподаткування банків №9656д.

Про це повідомив перший заступник податкового комітету Ради Ярослав Железняк.

Проєкт закону підтримали 229 народних депутатів.

За словами Железняка, до другого читання в законопроєкт було внесено такі зміни:

  • ставка податку на прибуток за 2023 рік становитиме 50%;
  • у наступні роки починаючи з 2024-го — 25%.
Quote«За розрахунком Мінфіну, це принесе тільки за 2023 рік 24-25 млрд грн. Далі це 6-7 млрд», — додав депутат.

Це рішення прокоментували і банкіри.

Quote«Ви не повірите! Знесли закон про податки заднім числом! Жартую-жартую. Звісно прийняли! Тепер заживемо! Дороги збудуємо! Стадіони!» — написав співзасновник monobank Олег Гороховський.

Економіст, експерт центру CASE Україна Євген Дубогриз також висловився щодо рішення.

Quote«Прийняли у другому читанні закон про оподаткування банків, «частково ретроспективний», в сенсі що оподатковуватимуть 50% прибутку за 2023 рік, до кінця якого тут залишився місяць з невеликим хвостом. І 25% далі. Здається, банки особливо і не пручалися, навіть для проформи. Бо розуміють, що воно якось, так би мовити, справедливо. По-простому: хто не хоче формувати резерви, буде платити податки. Якщо чесно, то банки цього року отримали унікальний шанс без майже жодних втрат визнати всі збитки, які отримали 24/02/2022, і піти далі. Замість того банки почали хвалитися рекордними прибутками. У підсумку виглядає так, що й прибутки трохи поріжуть, і якість активів не визнали, а це така річ, яка рано чи пізно вилізе», — написав він.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉