Facebook Pixel

Італія погодилася надати Україні системи ППО SAMP/T і Aspide: що це за зброя

Україна може отримати від Італії системи протиповітряної оборони, які ввійдуть до нового пакета допомоги від уряду країни. Про це пише Reuters із посиланням на джерело в італійському уряді.

За попередніми даними, італійська сторона готова передати Києву різні системи ППО, зокрема, ЗРК SAMP/T і Aspide, а також переносні ракетні комплекси Stinger.

Про конкретні строки надання озброєння та його кількість наразі нічого невідомо.

Варто зазначити, що в Італії запевнили Україну, що й після зміни уряду не припинять надавати допомогу та робитимуть це, скільки буде потрібно.

ЗРК Aspide — що це за зброя та що про неї відомо

Aspide — це зенітні ракетні комплекси малої дальності, які можна використовувати з іншими зенітними артсистемами для ефективнішої роботи. Комплекс може працювати в складі ешелонованої системи ППО й обмінюватися даними із ЗРК інших типів.

Aspide ефективно працюють по повітряних цілях на низькій висоті, зокрема, по літаках, гелікоптерах, дронах і ракетах, які випускають з авіасуден. Радіус дії комплексу — 35 км, висота ураження — 8 тисяч метрів.

ЗРК SAMP/T: основні характеристики

SAMP/T — це зенітні ракетні комплекси, які дадуть змогу Україні прикрити важливі об’єкти від повітряних атак. Такі ЗРК ефективно протидіють багатьом видам ракет малої та середньої дальності, а саме крилатим, балістичним, протирадіолокаційним і протиповітряним. Також вони ефективні в боротьбі з різними типами літаків і безпілотників за будь-яких погодних умов.

ЗРК SAMP/T можуть працювати навіть у разі застосування противником різних перешкод великої інтенсивності. Дальність ураження SAMP/T складає до 100 км, висота ураження — 25 км. Максимальна швидкість польоту ракети — 1400 м/с.

Контекст. У понеділок, 7 листопада, міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що в Україну прибули зенітні ракетні комплекси NASAMS і Aspide.

Подякувати 🎉