Facebook Pixel

Україна отримала близько $900 млн від МВФ

Україна отримала від Міжнародного валютного фонду третій транш фінансування в розмірі $900 млн (663,9 млн СПЗ) в межах програми «Механізм розширеного фінансування (EFF)».

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів у Facebook.

11 грудня Виконавча рада МВФ завершила другий перегляд програми «Механізм розширеного фінансування» для України. Таким чином, Україна залучила вже близько 4,5 млрд доларів США з передбачених програмою 15,6 млрд доларів США (11,6 млрд СПЗ).

Міністр фінансів України Сергій Марченко відзначив, що ця потужна та вкрай важлива підтримка від Фонду допоможе своєчасно профінансувати пріоритетні видатки державного бюджету та забезпечити макроекономічну стабільність в умовах воєнного стану.

Quote«Програма EFF і надалі складатиме надійну основу для розвитку економічної програми уряду України на шляху до повної інтеграції в Європейський Союз», – підкреслив він.

Що передбачає програма EFF

Рішенню Ради директорів МВФ щодо першого перегляду програми передувала угода на рівні персоналу (Staff-Level Agreement), досягнута 10 листопада 2023 року.

31 березня 2023 року радою виконавчих директорів МВФ було затверджено чотирирічну програму «Механізм розширеного фінансування» для України.

В межах цієї програми передбачено заходи, спрямовані на підтримку фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності, а також на економічне відновлення в період високої невизначеності. Крім того, передбачено ініціативи щодо поліпшення корпоративного управління та зміцнення державних інституцій з метою післявоєнної відбудови та підготовки України до членства в ЄС.

Програма EFF буде реалізована у два етапи, охоплюючи воєнний та повоєнний період, та надасть Україні доступ до кредитних коштів від МВФ у розмірі 11,6 млрд СПЗ (еквівалент 15,6 млрд доларів).

Раніше The Page повідомляв, що Рада директорів МВФ 11 грудня схвалила другий перегляд програми розширеного кредитування для України, що дає змогу Україні отримати транш у сумі до $900 млн.

Подякувати 🎉