Facebook Pixel

Парламент продовжив дію загальної мобілізації

Верховна Рада України ухвалила рішення про продовження дії військового стану та загальної мобілізації на ще 90 діб. Це означає, що ці заходи діятимуть до 15 листопада 2023 року.

Про таке повідомляють народні депутати Ірина Геращенко та Ярослав Железняк із сесійної зали.

Продовження дії військового стану та загальної мобілізації до 15 листопада 2023 року означає, що очікувані парламентські вибори, заплановані на кінець жовтня, не відбудуться у визначений термін. У цій ситуації пріоритетом для українського уряду є забезпечення національної безпеки та контроль ситуації, спричиненої повномасштабним вторгненням росії.

Такі рішення вже ухвалювали 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня, 16 листопада 2022 року, а також 7 лютого та 2 травня 2023-го.

Воєнний стан — що варто пам'ятати

У період воєнного стану можуть бути встановлені обмеження на свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також на рух транспортних засобів.

Крім цього, можуть бути введені заходи, такі як трудовий обов'язок або обов'язкові суспільно корисні роботи, і навіть примусове відчуження приватної власності. Існує можливість переведення різних установ та організацій усіх форм власності на виконання завдань, пов'язаних з обороною, для забезпечення національної безпеки.

Можлива заборона діяльності певних політичних партій чи громадських об’єднань, які ведуть роботу проти незалежності України.

Під час воєнного стану неможливо припинити повноваження президента, Верховної Ради, уряду, судів, омбудсмена та деяких інших органів влади. Не можна внести зміни до Конституції та провести вибори.

Згідно із законом, під час воєнного стану влада й військове командування мають право перевіряти документи, оглядати речі, багаж, вантаж, транспорт і приватне майно.

Також в Україні можуть забороняти проведення мирних зібрань, мітингів, походів і демонстрацій та інших масових заходів. Може обмежуватися право на вільне пересування.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉