Facebook Pixel

Міноборони України очолить Рустем Умєров: що про нього відомо

3 вересня Президент України Володимир Зеленський оголосив про майбутнє призначення нового очільника Міноборони України. Замість Олексія Резнікова керувати міністерством буде голова Фонду держмайна Рустем Умєров.

Про це пише ТГ Зеленського.

«Цього тижня парламенту буде запропоновано ухвалити й кадрове рішення. Хочу окреслити це зараз. Я вирішив провести заміну міністра оборони України. Олексій Резніков пройшов ці більш ніж 550 днів повномасштабної війни. Вважаю, що Міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому. Зараз очолити Міністерство має Рустем Умєров. Верховна Рада України добре знає цю людину, і пан Умєров не потребує додаткових представлень. Очікую від парламенту підтримки цієї кандидатури. Осінь – час для посилення. Слава Україні!» — розповів Зеленський.

Що відомо про Рустема Умєрова

Рустем Умєров народився 19 квітня 1982 року. Умєров – один з перших у незалежній Україні очільників міністерства кримськотатарського походження. Він був одним із засновників громадської організації «Земляцтво кримських татар», а також радником лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Диплом бакалавра зі спеціальності «економіка» та магістра за спеціальністю «фінанси» отримав у Національній академії управління.

У політику Умєров прийшов з бізнесу. Розпочав робочу кар'єру в компанії lifecell, обіймаючи різні керівні посади з 2004 до 2010 року. Керував напрямками юридичної підтримки та логістики. Паралельно почав займатися інвестиційною діяльністю.

У 2013 році разом із братом заснував інвестиційну компанію ASTEM та благодійний фонд ASTEM Foundation. Компанія ASTEM управляє інвестиціями у сферах комунікацій, інформаційних технологій та інфраструктури.

До обрання народним депутатом був головним виконавчим директором компанії ASTEM.

ASTEM Foundation є одним із донорів програми Ukrainian Emerging Leaders Стенфордського університету, розробленої для підготовки українських політичних діячів, юристів, соціальних підприємців, бізнесменів та лідерів громадських організацій. Мета програми: розвиток лідерських навичок та зміцнення наукової бази стипендіатів для участі у розв'язання проблем розвитку в Україні.

У 2019 році був обраний народним депутатом ІХ скликання від партії «Голос» та став членом однойменної фракції. Обіймав посаду секретаря комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, національних меншин, а також був заступником члена Постійної делегації у Раді Європи та співголовою депутатського міжфракційного об'єднання «Кримська платформа».

У вересні 2020 року Умєров увійшов до групи з розробки державної стратегії деокупації Криму та Севастополя при Раді національної безпеки та оборони України (РНБО).

7 вересня 2022 року він очолив Фонд Держмайна України.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉