Facebook Pixel

Киянка Марина В’язовська стала другою в історії жінкою, яка отримала медаль Філдса

Українка Марина В’язовська стала другою жінкою, яку удостоїли однієї з найпрестижніших математичних відзнак – медалі Філдса за усю 86-річну історію нагороди. Цю премію неофіційно називають «Нобелівкою з математики».

Як пише Quanta Magazine, В’язовську нагородив Міжнародний конгрес математиків у Фінляндії. Ця конференція, що відбувається раз на чотири роки, у 2022-му мала проходити в російському Санкт-Петербурзі. Однак через війну, яку росія розв’язала в Україні, організатори вирішили перенести церемонію нагородження до Фінляндії.

В'язовська отримала визнання за спосіб, у який вона розв'язала математичну задачу про упаковку куль у восьмивимірному просторі. Провідні математики світу працювали над нею декілька століть, тоді як українці на її розв'язання знадобилося лише два роки.

Сума винагороди за медаль Філдса – приблизно $12 тис.

37-річна В’язовська живе та працює в Лозанні, але пишається своєю рідною країною. Після вторгнення до неї з України приїхали дві її сестри та племінник, а от бабуся вирішила з рідної землі не виїжджати. За словами науковиці, російські окупанти «не можуть завадити нам займатися математикою. Є хоч щось, чого вони не можуть у нас відібрати».

Крім В'язовської, нагороду було вручено французу Уго Дюмінілю-Копену, британцю Джеймсу Мейнарду та уродженцю Південної Кореї Джуну Ха.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉