Facebook Pixel

Вибори у Франції: переконлива перемога Макрона

У другому турі виборів президент Емманюель Макрон здобув впевнену перемогу над лідером украй правих Марін Ле Пен. За попередніми результатами соціологічних інститутів Франції, опублікованими одразу після 20-ї години, Макрон набирав від 57,6 до 58,8% голосів виборців, Ле Пен – від 41,5 до 42,4%. У ніч на понеділок повні дані МВС щодо підрахунку бюлетенів підтвердили ці підсумки. Результат президента — 58,54%. Його суперниці – 41,46%. П'ять років тому на виборах глави держави Макрон здобув перемогу над Ле Пен із майже дворазовою перевагою — 66% голосів проти 34%.

***

Останні виборчі дільниці закрилися о 21-й годині за київським часом 24 квітня. Після цього почали оприлюднювати попередні результати. Їх надають провідні соціологічні інститути.

На відміну від більшості інших країн, у Франції не використовують дані екзитполів, тобто опитувань, проведених на виході з виборчих дільниць. Від цього методу прогнозування підсумків виборів французи відмовилися через ризик суттєвих помилок, оскільки далеко не всі виборці щиро відповідають на запитання, за кого саме вони проголосували.

Дані соціологічних інститутів Франції засновані на реальних результатах підрахунку бюлетенів на сотнях спеціально вибраних дільниць (підрахунок голосів починається одразу після закриття дільниці). Кожен інститут має репрезентативну вибірку з 300 – 400 дільниць, з яких у режимі онлайн соціологам передають необхідні відомості (наприклад, результати опрацювання кожних 100 бюлетенів). Дані піддаються математико-статистичному опрацюванню. Підсумкові оперативні цифри, як зазначають соціологи, розходяться з остаточними офіційними результатами не більш як на 0,6%.

Зазвичай у французьких ЗМІ з'являються дані одразу кількох інститутів вивчення суспільної думки. У їхніх цифрах немає абсолютного збігу, але, як показує практика, усі вони дають однакове співвідношення результатів кандидатів.

Офіційні дані виборів з'являються в такий спосіб: підсумки голосування після завершення підрахунку бюлетенів передаються з виборчих дільниць до Міністерства внутрішніх справ. МВС Франції відповідає за централізований підрахунок і публікацію результатів виборів. Перші часткові результати стають відомі пізно ввечері до закінчення виборчого дня. МВС періодично публікує їх на підставі опрацювання певної кількості бюлетенів у міру надходження даних із дільниць.

Потрібно враховувати, що перші часткові офіційні результати не завжди вказують на тенденцію в співвідношенні голосів. Річ у тім, що раніше за інших протоколи передають виборчі дільниці з невеликою кількістю виборців, розташовані переважно в сільській місцевості. Дані з великих міст і агломерацій, де проживають більшість виборців, надходять набагато пізніше.

Наприклад, у першому турі нинішніх виборів президента 10 квітня в найперших звітах лідером за кількістю голосів була Марін Ле Пен. Зрештою перше місце посів Емманюель Макрон (27,85%). Ле Пен прийшла другою (23,15%).

Остаточні офіційні результати виборів з'являються на сайті МВС Франції в ніч проти понеділка. Так, після першого туру підсумки підрахунку 97% бюлетенів стали відомі приблизно о третій годині ночі. Результати опрацювання 100% бюлетенів з'явилися лише в понеділок після полудня.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉