Facebook Pixel

Метро на Виноградар: Київська прокуратура провела обшуки у Київметробуді

29 вересня Київська міська прокуратура спільно з Нацполіцією провели обшуки в приміщеннях АТ «Київметробуд» та його підрядних організаціях. Компанію підозрюють у крадіжці коштів, виділених на будівництво метро на Виноградар.

Про це пише Київська прокуратура.

Слідчі дії проведено на підставі ухвал суду у межах провадження, розпочатого за фактом розтрати коштів, виділених на будівництво Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції «Сирець» на житловий масив «Виноградар» у м. Києві, в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 191 КК України).

За результатами проведених обшуків правоохоронці вилучили документацію щодо будівництва метрополітену на зазначеній ділянці. На теперішній час триває її дослідження.

У разі доведення вини посадовцям АТ «Київметробуд» загрожує до 8 років позбавлення волі.

Це не перша справа прокуратури щодо будівництва метро на Виноградар.

У листопаді 2021 році Київська міська прокуратура в судовому порядку вимагала стягнути 183 млн грн із «Київметробуду». У міській прокуратурі повідомляють, що підряднику було перераховано бюджетні кошти як авансовий платіж за договором будівництва. Проте той використав частину коштів не за призначенням і розмістив понад 1,5 млрд грн на банківському депозиті. За 2019 рік дохід у вигляді відсотків від розміщення коштів становив 139,1 млн грн. Тоді Північний апеляційний господарський суд став на бік прокуратури.

8 березня 2023 року Київська міська прокуратура подала аналогічний позов до Господарського суду міста Києва проти генпідрядника будівництва метро від станції «Сирець» до житлового масиву Виноградар. Тепер прокуратура вимагає 79 млн грн з «Київметробуду».

Раніше київська влада повідомляла, що до кінця 2021 року мали відкрити нову станцію підземки «Мостицька», а вже потім для пасажирів відкриють і «Проспект Правди». Але будівництво затягнулося, а у 2022 році зовсім зупинилося. Наразі будівництво станцій поновили. Його вартість становить 5,98 млрд грн.



Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉