Facebook Pixel

Хто вони – люди, що скеровують на Україну російські ракети. Головне з розслідування Bellingcat

10 жовтня російські терористи влаштували один з наймасштабніших обстрілів українських міст та інфраструктурних обʼєктів. Того дня окупанти запустили по території України 87 ракет, з яких українським силам ППО вдалося збити половину. Обстріли та атаки іранських дронів продовжилися у наступні тижні – їхньою метою лишаються обʼєкти критичної інфраструктури, житлові будинки та дитячі майданчики.

Але хто саме направляє російські високоточні (і не дуже) ракети? Bellingcat провели розслідування, завдяки якому виявили секретний підрозділ Головного обчислювального центру ЗС росії, яке визначає польотні задачі для цих ракет, та знайти 30 співробітників підрозділу – воєнних інженерів з tech-бекграундом.

Bellingcat стверджує, що співставлення дзвінків з обстрілами підтверджує участь цих офіцерів у терористичних актах, що призвели до загибелі мирних українців.

З повним текстом розслідування та зібраними доказами можна ознайомитися тут. Ми переклали ключові тези з розслідування.

  • Візуальні свідчення та фотографії залишків ракет показують, що більшість ракет, які росія випустила по Україні 10 та 11 жовтня – крилаті ракети «Калібр», Р-500 (9М728) для комплексів «Іскандер» та Х-101. Вони позиціонуються кремлем як «високоточна» зброя для військових цілей. Проте саме цими ракетами росія вже не вперше вбиває мирних жителів та руйнує обʼєкти цивільної інфраструктури.
  • У Bellingcat уточнюють, що пояснень може бути три: або ці ракети не йшли за заданою траєкторією, або цілі поставлялися на основі некоректних даних, або ж метою росії було саме знищення мирного населення. В будь-якому разі, це робить офіцерів, що наводили ці ракети, воєнними злочинцями.

Вбивці на відстані: імена та обличчя

Щоб знайти людей, відповідальних за запуски ракет по українських містах, у Bellingcat проаналізували дані випускників ключових російських військових інститутів, які повʼязані з відповідними напрямками – побудовою ракет та їхнім наведенням.

Серед цих випускників їм вдалося вирахувати деяких, хто працює у Головному обчислювальному центрі Збройних сил. Аналітики припустили, що саме цей центр може виконувати роль вирахування траєкторій керованих ракет, хоч і зазначають, що у відкритих джерелах інформації про нього майже немає.

Цікавий факт, який виявили дослідники:

QuoteУсі ці ракетники з ГВЦ зареєстровані і нібито проживають та працюють за адресою Знамєнка, 19 у Москві. Це офіційна адреса Генштабу Збройних сил росії.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉