Facebook Pixel

У Раді зареєстрували новий законопроєкт про демобілізацію військових

У Раді зареєстрували законопроєкт щодо звільнення з військової служби під час дії воєнного стану. Автором документу є депутат від партії «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко.

Його основною вимогою є звільнення зі служби тих військових, які відслужили 18 місяців з дня призову і не хочуть продовжувати службу далі, передають «Новини.Live».

Законопроєкт № 10 294 за авторством Гончаренка має назву «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо звільнення з військової служби під час дії воєнного стану військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації та які вислужили встановлений законом строк служби.

У пояснювальній записці депутат зазначив, що враховуючи нову реальність російської повномасштабної агресії, невизначеність терміну остаточної перемоги, імовірне збереження російської загрози навіть після завершення війни, необхідно обмежити термін мобілізації кожної окремої людини.

Окрім того гарантувати відстрочку від наступної мобілізації для тих, хто вже відслужив встановлений термін.

Quote«Наразі виникла така ситуація, коли, попри «загальну» мобілізацію, одні люди служать без відомих їм строків звільнення, а інші не служать взагалі. Більше того, часто знову служать ті, хто й раніше не уникав військової служби. І навпаки. Тобто одні люди віддають обов’язку значну частку свого життя, а інші — ні», — вважає Гончаренко.

На його переконання, це є порушенням не лише закону, а й загальних принципів справедливості та рівності перед законом. Окрім того, ситуація невизначеності термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військовослужбовців, а також потенційно до соціальної напруги між тими, хто служив, і тими, хто не служив.

Подякувати 🎉