Facebook Pixel

Цей день в історії: 21 червня Китай оголосив війну Заходу, а археологи знайшли Золоту пектораль

Цей день в історії: 21 червня Китай оголосив війну Заходу, а археологи знайшли Золоту пектораль. Фото: Укрінформ

Цей день в історії: 21 червня Китай оголосив війну Заходу, а археологи знайшли Золоту пектораль. Фото: Укрінформ

21 червня у світі відзначають Міжнародний день йоги, Міжнародний день скейтбордингу та Всесвітній день серфінгу, Всесвітній день гідрографії, Всесвітній день гуманізму та День музики. Сьогодні день літнього сонцестояння у північній півкулі та зимове сонцестояння у південній. Індіанці Південної Америки в Болівії, Чилі та Перу святкують Новий рік – день повернення сонця. В Україні 21 червня відзначають День Золотої пекторалі – найвідомішої пам’ятки скіфської доби, знайденої в кургані Товста Могила.

The Page нагадує, які історичні події відбулися 21 червня в Україні та світі.

У 1768 році під час Коліївщини гайдамаки штурмували та взяли місто Умань, витіснивши звідти шляхту Барської конфедерації.

Як китайські «боксери» воювали з капіталізмом Заходу у 1900-му

У 1900 році під час так званого Боксерського повстання імператриця Цисі, маньчжурська правителька Китаю, підтримала сотні тисяч повстанців та своїм указом офіційно оголосила війну США, Великій Британії, Німеччині, Франції та Японії.

Повстанці протестували проти проникнення в Китай західного капіталізму. Будівництво залізниць, поштово-телеграфного зв'язку, імпорт дешевих фабричних товарів позбавили роботи багатьох китайців, знищували традиційні ремесла та природу.

За місяць по тому в Пекіні спалахнуло повстання «Духовних кулаків»: сотня тисяч «боксерів» взяла у заручники дипломатів, палила християнські церкви і вбивала європейців. По всьому Північному Китаю руйнували лінії передачі, підірвали залізничні шляхи та іноземні фабрики.

Проте вже 14 серпня 1900-го міжнародні сили з 19 тис. британців, росіян, французів та японців, двічі подолавши «боксерів», увійшли до Пекіна та звільнили заручників. Імператриця Цисі разом із двором втекла на північ. У вересні 1901 року вона була змушена підписати мирний договір, визнавши поразку у війні з США, Японією, Німеччиною, Австро-Угорщиною, Росією, Великою Британією, Францією, Італією, Іспанією, Бельгією та Нідерландами. Китай мав виплатити $333 млн репарацій.

Водночас в Піднебесній почалися швидкі реформи у державній та промисловій сфері. Саме Цисі заборонила бинтувати дівчаткам ноги та дарувала жінкам право вчитись і працювати, а перед смертю у 1908 році підписала указ про загальне виборче право.

Імператриця Цисі, остання правителька династії Цин в Китаї

Імператриця Цисі, остання правителька династії Цин в Китаї

21 червня 1971 року археологи відкрили найвідоміший скарб скіфської доби

21 червня 1971 року український археолог Борис Мозолевський під час розкопок кургану Товста Могила неподалік Покрову на Дніпропетровщині знайшов Золоту пектораль. У двох похованнях були знайдені численні золоті прикраси, включно з пектораллю та залізним мечем у піхвах, прикрашених золотою пластиною. Сьогодні цей шедевр елліно-скіфського мистецтва IV століття до н.е. є перлиною колекції Скарбниці Національного музею історії України. Подивитись експозицію історичних скарбів можна в Музеї коштовностей України на території Києво-Печерської лаври.

Золота пектораль з Товстої Могили — відео

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉