Facebook Pixel

Цей день в історії. 19 жовтня – вирок вбивці Бандери

19 жовтня у світі відзначають Міжнародний день кредитних спілок – нормальних, а не тих, які щомісяця втрачають ліцензії НБУ через неправомірні дії.

The Page розповідає, які історичні події відбулись 19 жовтня в Україні та світі.

У 1812-му імператор Франції Наполеон залишив Москву, коли зрозумів безцільність перебування там війська. За місяць до того, у вересні, окупована столиця росії почала палати, згоріло до 75% всіх будинків. Імператор не віддавав наказу спалювати Москву – це поширений міф. Насправді підпалити казенні дерев’яні будівлі наказав генерал-губернатор Москви Федір Ростопчин. Це за його прикладом у 1941-му більшовики знищили центр Києва перед окупацією фашистами

У 1918 році Львівська Українська Національна Рада Західноукраїнської Народної Республіки проголосила утворення Української держави на українських етнічних землях у складі Австро-Угорщини.

У 1943-му американський мікробіолог Альберт Шварц відкрив антибіотик стрептоміцин. Сьогодні це дієвий засіб від туберкульозу, бруцельозу, ендокардиту, чуми, туляремії та ще багатьох вкрай небезпечних інфекцій; ВООЗ внесла його до визнаного переліку основних лікарських засобів.

У 1955-му радянські війська деокупували територію Австрії. Східним її сусідкам так не пощастило: радянська деокупація Східної Німеччини, Угорщини, Словаччини, Чехії, Румунії почалася тільки наприкінці 80-х років XX сторіччя.

У 1961 році суд в Карлсруе (Німеччина) виніс вирок у 8 років ув’язнення агенту КДБ Богдану Сташинському, вбивці Льва Ребета та Степана Бандери, та визнав відповідальними за організацію вбивств уряд СРСР i ЦК КПРС.

Подякувати 🎉