Facebook Pixel

День вишиванки у Києві: анонс заходів

16 травня українці будуть відзначати Всесвітній день вишиванки. Про те, які відбудуться події цього дня, далі у матеріалі

Дані зібрані з Вечірнього Києва.

Презентація вишиванки «Бойова дронівка»

Час — 11.00. Локація: центр психологічного відновлення «Цінності» (вул. Володимирська, 69)

Вишиванка «Бойова дронівка» створена громадською організацією «Всесвітній день вишиванки» спільно з проєктом «Вишивка в одязі видатних українців» спеціально до Дня вишиванки 2024 року.

Авторка орнаменту вишиванки — майстриня Тетяна Зез. Головний символ в орнаменті — дрон як зброя української Перемоги. Інші символи — козацький хрест (він же хрест Збройних сил України), Державний герб України тризуб та напис англійською VictoryUA (в перекладі «Перемога України»). Облямівка — орнамент Олени Пчілки, що символізує народження нового життя зі старого коріння.

Головна мета «Бойової дронівки» — зібрати кошти на бойові дрони для підрозділу РУБАК «Серафими» 104 бригади ТРО ЗСУ та благодійного фонду Dignitas.

Вишиванку можна придбати за посиланням

Презентація артінсталяції «Трон переможця»

Час — 17.30. Локація: Хрещатик, 36 (праворуч від входу в КМДА).

Артінсталяцію «Трон переможця» виготовили скульптори з металу Дмитро Шиянов, Євген Сопко та Іван Бєлов зі студії hisoshi.art.studio.

Майстрам разом з іншими колегами уже вдалося зібрати $745 тис для Сил оборони України завдяки продажу їхніх художніх виробів. Головними елементами конструкції, яку скульптори презентуватимуть у Всесвітній день вишиванки, є металеві дрони.

Ця інсталяція створена з метою інформування українців про проєкт «Територіальна оборона неба». Експонат будуть демонструвати в Києві та інших містах України. Згодом об’єкт буде виставлений на аукціон, а виручені кошти спрямують на закупівлю бойових дронів.

Показ документального фільму про вишиті сорочки «Спадок нації»

Час — 18.00. Локація: Хрещатик, 34 (книгарня «Сенс», 2 поверх). Вхід на подію — вільний, за реєстрацією

Документальна стрічка «Спадок нації» розповідає про традиції створення та носіння українських вишитих сорочок. У цій картині органічно переплетені дві площини. Перша — етнографічна — показує неймовірне різноманіття унікальних орнаментів, технік вишивки, крою, що залежать від регіону побутування сорочок. Друга — це історії людей, життя яких змінила вишиванка — врятувала, поєднала, стала символом нескореності чи останньою надією… «Спадок нації» продемонстрували у понад 15 країнах світу.

«Поезія перемоги»

Час. 21.00. Відеопроекція на фасаді Київської міської державної адміністрації Локація для глядачів та ЗМІ: вул. Хрещатик, 21 (навпроти КМДА).

ДОВІДКОВО: Українську поезію класиків та сучасників про війну, біль, віру, любов та Перемогу читатимуть військові та волонтери.

Подякувати 🎉