Коштує дешево, смакує на мільйон: як приготувати закарпатський пиріг-торт «Добош»

Закарпаття – край не лише чарівних гір і колоритних традицій, а й надзвичайно смачної кухні. Серед десятків місцевих солодощів особливо виділяється один десертторт «Добош». Його ще називають пирогом через щільну текстуру коржів, хоча за смаком це справжній торт-марципан зі смаком гуцульської гостинності.

«Добош» часто готують на весілля, однак він настільки смачний, що можна не шукати особливого приводу, аби почастувати ним рідних. Розповідаємо, як готувати пиріг Добош.

Торт Добош: історія

Добош (угорською Dobos torta) – торт з багатошаровими бісквітними коржами та шоколадно-масляним кремом, увінчаний карамельною «кришкою». Він має угорське коріння, але в закарпатській інтерпретації набув особливого смаку: трохи щільніші коржі, насичений шоколадний крем і обов'язково карамельна скоринка зверху.

Торт Добош: інгредієнти

Для коржів:

  • Яйця — 6 шт.
  • Цукор — 180 г
  • Борошно — 180 г
  • Ванільний цукор — 1 ч. л.
  • Дрібка солі

Для крему:

  • Вершкове масло м'яке — 250 г
  • Цукрова пудра — 150 г
  • Какао — 2 ст. л.
  • Шоколад чорний розтоплений — 100 г
  • Ваніль — за смаком

Для карамельної «кришки»:

  • Цукор — 100 г
  • Кілька крапель лимонного соку або води

Як приготувати закарпатський торт Добош: покроковий рецепт

Розділіть жовтки та білки. Збийте білки з дрібкою солі до стійких піків, поступово додаючи половину цукру. Жовтки збийте з рештою цукру та ванільним цукром до світлої маси. Обережно з’єднайте обидві маси, додайте просіяне борошно.

Випікайте тонкі коржі – по черзі або кілька одразу – у формі діаметром 22–24 см. Кількість – 6–8 штук. Випікаються швидко – 5–7 хв при 180 °C.

Далі переходимо до приготування крему. Це процес доволі простий, але важливо дотримуватися послідовності, адже консистенцію крему важливо зробити саме ту, яка потрібно. Отже, збийте м’яке масло з пудрою до пишності, додайте какао та ваніль, збийте ще. В кінці введіть розтоплений шоколад, але він не має бути гарячим.

Поставте крем у холодильник на 10–15 хв, щоб трохи загустів.

Перемажте кожен корж кремом. Верхній буде під карамеллю, тож його мастити не потрібно. Поставте торт у холодильник, щоб застиг.

Розтопіть цукор з кількома краплями води або лимонного соку до золотистої карамелі. Вилийте карамель на один із коржів, швидко розрівняйте і розріжте теплим ножем на сегменти (поки не застигла!). Дайте постояти в холодильнику 1-2 години до повного застигання і частуйте гостей.

Читати на The Page