Життя

Конкурс «Роби своє» від «МХП-Громаді»: гранти на 100 тисяч, що підсилюють бізнес

Стартував четвертий сезон конкурсу бізнес-ідей «Роби своє-2025» від Благодійного фонду «МХП-Громаді». Цього разу 80 переможців отримають гранти до 100 тис. грн на розвиток власних справ. Загальний бюджет конкурсу становить понад 11 млн грн разом з податками. У попередні роки підприємці вигравали грант та переходили на новий рівень — від хобі до справжнього бізнесу, оптимізували виробничі процеси та робили крок з масштабування. The Page розповідає історії трьох переможців «Роби своє»: де вони шукали ідеї, як зростали та як планують розвивати проєкти надалі.

Грант — це поштовх для першого кроку

Торік ми отримали близько 800 заявок, позаминулого року — 650. Цьогоріч очікуємо 900+ учасників. Конкурс стає популярнішим, адже дає поштовх для першого кроку. І це важливо: лише той, хто йде, може подужати шлях

Олександр Пахолюк

директор Благодійного фонду «МХП-Громаді»

Пахолюк зауважив, що 83% переможців минулих років продовжують вести свій бізнес у турбулентні часи війни. Багато хто з них щоразу повертається на конкурс «Роби своє» як учасник і нерідко отримує нову підтримку.

«Це ознака сталості. Ми розуміємо, що в час невизначеності маємо бути надійним партнером: люди розвивають громади, і ми розвиваємо громади. І якщо, наприклад, їм потрібна підтримка на наступний рік, ми її надамо в межах грантового конкурсу», — наголосив Олександр.

Історії переможців конкурсу «Роби своє» є потужним джерелом натхнення для початківців.

Кейс перепелиного бізнесу на Полтавщині: як зростає екоферма мрії

Власниця сімейної екоферми «Перепілочка» Маргарита Козаченко у 2024 році стала однією з переможниць конкурсу «Роби своє». Жінка із захопленням розповідає історію створення свого бізнесу та ділиться планами з розвитку. Після 18-річного досвіду підприємництва у столиці у сфері б’юті-індустрії вона започаткувала ферму у селі свого дитинства — Вовнянка Полтавської області.

Я дуже багато подорожувала різними країнами та спілкувалася з місцевими фермерами, які надихали мене. Ідея відкрити перепелину ферму з’явилася в мене ще понад 10 років тому, але не було часу її реалізувати. Коли у 2022 році я повернулася у рідне село з маленькою донькою, постало питання здорового харчування для дитини. Я зрозуміла, що хочу займатися цим напрямом і зробити його максимально екологічним

Маргарита Козаченко

власниця сімейної екоферми «Перепілочка»

У вересні 2023 року підприємниця запустила свій проєкт мрії. На той момент у неї вже був салон краси, прибутки від якого перетворилися на стартовий капітал для початку нового бізнесу. А першими покупцями продукції екоферми стали клієнти салону Маргарити.

«Перші три місяці ми навіть не могли виконати обсяги тих замовлень, які отримували від клієнтів з попереднього бізнесу. Я дуже вдячна цим людям, які повірили в нас і підтримали», — згадує Маргарита.

Маргарита Козаченко починала працювати на фермі з 200 перепілками, зараз вже має 5 тис. птахів. Фото

Впродовж пів року жінка працювала на фермі вдвох із мамою. Натепер на фермі вже працює 11 найманих робітників. За цей час поголів’я птиці зросло від 200 до 5 тис.

Маргарита постійно подає заявки на різні грантові програми. Торік Козаченко виграла грант на конкурсі «Роби своє», що дозволив їй придбати обладнання та завершити цикл виробництва власного комбікорму. Тепер екоферма максимально контролює якість харчування перепелів: робітники перероблюють у комбікорм зернові культури, вирощені на землі ферми.

Сімейна екоферма «Перепілочка» пропонує великий асортимент продуктів з яєць та м'яса перепілок

Сильною стороною «Перепілочки» став багатий асортимент продукції, над яким Маргарита продовжує завзято працювати із залученням професійних шефів. Крім свіжих яєць, охолоджених та вакуумованих тушок перепілки, ферма пропонує копчені тушки, тушкованку, паштет, майонез, кілька видів маринованих та копчених яєць, а також різновиди млинців із м’ясом та пельменів.

Собівартість цієї продукції висока, тому власниця ферми орієнтується на ринки збуту у великих містах: Київ, Львів, Одеса. Але той перелік смаколиків ще не вичерпав фантазію підприємниці: у планах нові рецепти та паралельний розвиток зеленого туризму.

Нині ми купили ще один двір, де відбудовуємо хатину з великою грубою. Хочемо готувати тушкованку і м'ясо у власному соку в печі, у яких раніше готували їжу наші бабусі. Це було б найекологічніше рішення. Тому я дуже хочу до наступної зими реалізувати цей проєкт. До нас зможуть приїжджати люди та бачити, як готується наша продукція

Маргарита Козаченко

власниця сімейної екоферми «Перепілочка»

Кейс молочної ферми на Дніпропетровщині: як ферма-сироварня розвиває напрям реабілітації

Під час подорожей європейськими країнами та Північною Америкою Анатолій Пилипенко та Євгенія Молчанова цікавилися місцевими видами сирів і зібрали колекцію рецептів. У 2019 році подружжя почало варити сири для себе та друзів у своєму будинку в селі Зелений Гай на Дніпровщині. За пару років обсяги замовлень від друзів та знайомих збільшилися настільки, що підприємці вирішили відкрити власну ферму. Адже було важливо контролювати якість молока, щоб отримувати однаковий результат в готовому продукті. Тоді Анатолій та Євгенія винаймали працівників для догляду за тваринами, а самі продовжували займатися сирами.

Молочна ферма «Зелений Гай» працює над кількома напрямками. Один з них — контактний зоопарк, де проходять відновлення ветерани та військові

У 2022 році ферма «Зелений Гай» стала прихистком для переселенців з окупованих територій та прифронтових зон. Хтось рятувався від війни та потребував перепочинку на довгому шляху, хтось мав залишити своїх тварин. Також військові привозили поранених або кинутих напризволяще тварин. Одна з них — віслючка Мамуля, яка втратила частину передньої ноги. У Зеленому Гаю про неї попіклувалися: тепер віслючка має протез.

За цей час ферма «Зелений Гай» допомогла евакуювати понад 1500 тварин. Деякі з них залишися на фермі, і цей маленький контактний зоопарк став реабілітаційним центром: тепер врятовані тварини допомагають відновитися ветеранам та військовим.

Зараз у нас працює 25 людей — це штатні та позаштатні працівники. У нас є і менеджери, і екскурсоводи, і керівники проєктів, і доярки, і ветеринари, які займаються виключно коровами. Виробництво поділено на окремі підрозділи, закриті між собою. Ферма сама себе забезпечує: виробляє молоко, яке продається на сироварню. Сироварня з нього робить сир або йогурт, або масло. Ця продукція продається з нашої крамнички або через сайт

Анатолій Пилипенко

співвласник ферми «Зелений Гай»

Торік подружжя Анатолія і Євгенії виграли грант на конкурсі «Роби своє» та придбали змішувач для приготування комбікорму. Як зазначає Анатолій, це вплинуло на якість молока та економію робочої сили.

Засновники бізнесу продовжують розвивати всі свої напрями. Сироварня пропонує 56 видів сирів, масло, тушкованку, а також трав’яні чаї та цукати. Для туристів, що прагнуть перезавантаження, організують відпочинок та дегустації, для ветеранів — анімалотерапію, для сільських підприємців — освітні заходи з організації бізнесу у селі. І на кожному напрямку подружжя підприємців має кілька ідей для розвитку.

На фермі «Зелений Гай» виготовляють 56 видів сирів та інші продукти

«Ризикуйте! Бо «МХП-Громаді» підтримує такі проєкти, які не підтримують інші грантодавці», — порадила учасникам конкурсу Євгенія Молчанова під час виступу на презентації.

Кейс ES cosmetics: як хобі з миловаріння перетворилося на косметичний бренд

ES cosmetics — приклад бізнесу, який народився з власних потреб. Його засновниця Олена Собко завжди мала чутливу шкіру, схильну до запалень, тому їй не підходила косметика мас-маркету, доводилося виготовляти доглядові засоби власноруч.

Я почала виготовляти косметику ще в декреті. Все почалося з прагнення створювати безпечний продукт для себе та своєї родини. Ось так потрошечку почала варити мило, потім навчилася готувати креми

Олена Собко

власниця косметичного бренду ES cosmetics

Підприємниця має освіту хіміка та свого часу працювала в лабораторії на Запорізькій атомній електростанції. Після шести місяців життя в окупації у 2022 році переїхала з родиною у Канів, пройшла курси косметолога та трихолога. На новому місці Олена усвідомила, що настав момент масштабувати виробництво. У 2023 Собко подала заявку на конкурс «Роби своє» та отримала грант. На ці кошти вона закупила обладнання для лабораторії та випустила перші лінійки засобів.

Власниця косметичного бренду ES cosmetics Олена Собко тривалий час готувала продукції вдома, але завдяки гранту змогла облаштувати лабораторію

Коло постійних клієнтів Олени зростало: задоволені покупці рекомендували її продукцію друзям. Жінки, що виїхали за кордон у 2022 році, не змогли знайти у нових країнах замінників для засобів від Олени. Тому наразі деякі замовлення підприємниця відправляє за кордон. Але поки що про вихід на експорт не йдеться: спочатку потрібно зростати в Україні.

Всі продукти доглядової косметики ES cosmetics вироблені з натуральних матеріалів

У 2024 році підприємниця знов подалася на «Роби своє», знов перемогла і отримала ще один грант, який дозволив їй масштабувати виробництво. Проте Олена досі є єдиним працівником у своїй фірмі: власноруч готує всю косметику, асортимент якої зріс до 70 найменувань. На аутсорсі з нею співпрацюють дизайнер та фотограф. Тому наразі Олена планує створити команду, яка дозволить їй делегувати частину обов’язків та надалі масштабувати бізнес.

Олена виховує трьох дітей, чоловік через особливості роботи буває вдома рідко. Здається неймовірним, як вона сама встигає поратися зі всіма справами.

Для кожної жінки важко вести бізнес і одночасно бути мамою. У нашій родині є свої секретики. Щодня ми гуляємо з дітьми, намагаємося відпочивати думками в цей час. Також я займаюся йогою, це допомагає тримати баланс

Олена Собко

власниця косметичного бренду ES cosmetics

Вона радить усім, у кого є цікаві бізнес-ідеї, розвивати їх: якщо це твоє, обов'язково знайдуться люди, які підтримають.

Як взяти участь у конкурсі «Роби своє» від «МХП-Громаді»

До участі запрошують підприємців з таких регіонів: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська області та місто Київ.

Щоб взяти участь, охочі мають пройти онлайн-курс «Шлях підприємця», що доступний для всіх на сайті конкурсу. Лекції допоможуть бізнесменам створити вдалий бізнес-план, який стане заявкою на грант. Дедлайн прийняття заявок — 7 квітня. Але організатори радять подаватися раніше, що дозволить їм поспілкуватися з кандидатами та попрацювати над заявкою і покращити її.

Читати на The Page

Життя

Нерухомість з міцним характером: як безпековий фактор впливає на будівництво в Україні

Життя

«Єдина можливість для підприємця вижити – жити в паралельному світі від держави»

Життя

Культурні санкції проти РФ: як росіяни залишилися без кіно, футболу та Стівена Кінга