Facebook Pixel

Стало відомо, хто «злив» секретні документи про війну України з росією. ОНОВЛЕНО

Людина, що опублікувала секретні документи, – молодий співробітник військової бази США. Про це повідомляє The Washington Post.

За даними видання зараз відомо, що нік молодика OG і він є членом закритого клубу в Discord, де люди об'єднані взаємною любов'ю до зброї та військового спорядження. Група нараховує декілька десятків членів, зокрема, громадян росії та України.

Протягом кількох місяців OG скидав у групу майже дослівні стенограми секретних розвідувальних документів, які, за словами горе-викрадача, він приніс додому зі своєї роботи на військовій базі, яку співбесідник WP відмовився назвати. OG стверджував, що принаймні частину свого дня він провів на об'єкті, що охороняється, де заборонено стільникові телефони та інші електронні пристрої, які можуть бути використані для документування секретної інформації, що зберігається в урядових комп'ютерних мережах або роздруковується з принтерів. Він анотував деякі з надрукованих від руки документів, сказав член клубу, перекладаючи таємну мову розвідки для непосвячених, наприклад, пояснюючи, що NOFORN означало, що інформація в документі була настільки конфіденційною, що її не можна було передавати іноземним громадянам.

OG сказав групі, що годинами працював над упорядкуванням секретних документів, щоб поділитися ними зі своїми товаришами на сервері Discord, який він контролював. Учасники обмінювалися мемами, образливими жартами та порожніми балачками. Вони разом дивилися фільми, жартували та молилися. Але OG також читав їм лекції про світові справи та секретні урядові операції.

Quote«Він хотів «тримати нас у курсі», сказав один з учасників, і, схоже, думав, що його інсайдерські знання забезпечать іншим захист від неспокійного світу навколо них», — пише WP.

OG публікував у групі надсекретні звіти про місце перебування та пересування високопоставлених політичних лідерів, а також тактичні зведення про збройні сили та геополітичний аналіз армій США, росії, України та інших країн. Публікацію документів молодий військовий проводив усю зиму 2022 — 2023 років.

За даними видання, молодик не є співробітником спецслужб ніяких країн. На цей момент спецслужби США шукають людину, яка могла злити ці дані.

Що відомо про злив секретних документів США

Нагадаємо, що 6 квітня видання The New York Times написало про витік засекречених документів, у яких докладно описано плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом. Пентагон почав розслідування. Майже одразу в соціальних мережах з'явилася нова порція таємних документів, які, ймовірно, розкривають секрети американської національної безпеки щодо України, Близького Сходу та Китаю. Коментуючи подію, міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що набір секретних документів Пентагону, які нібито з витоком потрапили в інтернет, є сумішшю правди й неправди.

(Оновлено 14 квітня)

У четвер увечері стало відомо, що ФБР заарештувало підозрюваного в «зливі» документів. Ним виявився член повітряної Національної гвардії штату Массачусетс Джек Тейшейра. Він входить до складу розвідувального підрозділу повітряної Нацгвардії на військовій базі Отіс.

Подякувати 🎉