Facebook Pixel

В Україні зменшилась кількість платників ПДВ

Кількість платників ПДВ в Україні скоротилася до 246 тисяч, із яких 91% становлять юридичні особи, а 9% – фізичні особи. Станом на 1 травня 2024 року кількість ризикових платників досягла 31 тисячі, що становить 20% від усіх платників, які реєстрували податкові накладні/розрахунки коригування.

У квітні 2024 року майже 156 тис. платників (63% від загальної кількості) подали ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН.

Станом на 1 травня 2024 року кількість ризикових платників досягла 31 тисячі, що становить 20% від усіх платників, які реєстрували податкові накладні/розрахунки коригування. Слід зазначити, що у квітні цей список збільшився, і тенденція зростання кількості ризикових платників продовжується з вересня 2023 року. За останні 9 місяців податкова визнала ризиковими 2400 платників.

На це, безумовно, впливає негативна практика регіональних комісій за результатами розгляду документів платників про їх «НЕризиковість» приймати більшість рішень про відповідність платника критеріям ризиковості.

Тільки за останні 3 місяці регіональні комісії прийняли рішень НЕ на користь платників у 4 рази більше, ніж позитивних для платника. При цьому щомісяця приблизно 50 платників виключаються з ризикових за рішеннями судів.

А зміни в ПКМУ № 1195 щодо адміністративного оскарження рішень про ризиковість платника не набули реального практичного застосування, бо у квітні оскаржив рішення лише 21 платник (у березні – 27, у лютому — 24 , у січні — 19), тобто 0,07% ризикових платників.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉