Facebook Pixel

Нові сигнали в застосунку «Повітряна тривога» — фейк — розробник. УТОЧНЕННЯ від Ajax Systems

Усі повідомлення про оновлення сигналів повітряної тривоги, які вчора активно поширювалися телеграм-каналами, виявилися вкиданням. Про це повідомила компанія-розробник мобільного застосунку «Повітряна тривога» Ajax Systems.

Quote«Друзі, інформація про оновлення сигналів тривоги в загальних системах сповіщення, яка зараз активно шириться соціальними мережами та новинними ресурсами, це фейк! Застосунок «Повітряна тривога» не має до цього жодного стосунку», — йдеться в повідомленні.

Останніми днями в соцмережах поширювалося відео, на якому демонструється, як нібито звучать нові сигнали. Таке відео можна знайти й на каналі Ukraine Now.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Контекст. 21 серпня Центр протидії дезінформації (ЦПД) повідомив, що в низці українських регіонів оновлено сигнали повітряної тривоги. За його даними, крім загальновідомого сигналу місцеві жителі можуть почути:

  • звук церковних дзвонів, що свідчить про хімічну небезпеку;
  • удари в набат, що сигналізує про радіаційну небезпеку;
  • гудок потягу, який закликає до евакуації з міста.

Наступного дня ЦПД повідомив, що однією з перших такі звуки затвердила Вінницька міська рада.

Quote«Постанова КМУ № 733 від 27.09.2017 р. затверджує Положення про організацію оповіщення. Відповідно до неї, саме органи місцевого самоврядування самостійно затверджують «порядок оповіщення», отже, мають право самостійно обирати сигнали», — йдеться в повідомленні.

У відомстві наголошують, що у разі ввімкнення сигналу з «гудком потягу» бігти в укриття не треба. Звукове попередження лунатиме щонайменше 30 секунд, після чого диктор повідомить, яким має бути порядок наступних дій.

УТОЧНЕННЯ. Через плутанину з оновленням системи сповіщення про повітряну тривогу (у застосунку та вуличних сирен) в Ajax Systems випустили спеціальний реліз, у якому пояснили, що насправді відбувається.

Так, за даними Ajax Systems, застосунок «Повітряна тривога» версії 4.0. сповіщає про п’ять типів тривог: повітряна тривога, артобстріл, вуличні бої, хімічна та радіаційна небезпека. Сповіщення для кожного типу тривоги в застосунку є унікальними. Вони також відрізняються відповідним голосовим повідомленням і звуковим сигналом і супроводжуються текстовим повідомленням із рекомендаціями дій.

Щодо загальних систем сповіщення, тобто вуличних сирен, наразі сигнали залишилися незмінними. У разі їхньої зміни про це офіційно мають повідомити обласні адміністрації на своїх офіційних ресурсах, які й керують цими сигналами.

Отже, можна зробити висновок, що відео зі звуками сповіщень, яке поширили в мережі, не стосується вуличних сповіщень. Ці сигнали відповідають лише тим, що в застосунку. Якщо буде оновлено загальні системи оповіщення, то це відбуватиметься в кожному регіоні окремо й про це офіційно інформуватиме влада того чи іншого регіону.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉