Facebook Pixel

Експорт українського морозива зріс на 11% у листопаді 2023

Україна в листопаді 2023 року збільшила експорт морозива на 11%, тоді як інші види молочних продуктів зазнали зменшення обсягів продажу за кордон. Це може бути пов'язано з низкою факторів, зокрема, логістичними проблемами та збільшенням внутрішнього споживання.

Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

За даними Держстату, Україна експортувала 7,33 тис. тонн молочних продуктів на $14,32 млн. Порівняно з жовтнем 2023 року натуральні обсяги експорту скоротилися на 13%, а грошова виручка зменшилася на 5%.

Обсяг експорту морозива у листопаді 2023 року становив 367 тонн, що на 11% більше порівняно з попереднім місяцем. Грошова виручка за експорт цього продукту також зросла до $1,26 млн, що відображає позитивний тренд на зовнішніх ринках.

Головними покупцями українського морозива залишаються країни Європейського Cоюзу, які забезпечують 56% усіх експортованих обсягів. Також значний інтерес до українського морозива виявляють Ізраїль (23%) та Молдова (12,4%).

Георгій Кухалейшвілі пояснює це зростання в контексті загальної труднощів з експортом молочних продуктів. Логістичні перешкоди на кордоні з Польщею та Словаччиною, блокада чорноморських портів російськими силами вплинули на обсяги експорту багатьох товарів.

Cкорочення експорту іншої молочної продукції Георгій Кухалейшвілі пояснює збільшенням споживання всередині країни. Це викликане поверненням близько 1 млн громадян з-за кордону. Окрім цього, активізації попиту з боку населення сприяли доступні ціни на товари.

Але пропозиція сировини поки що обмежена. Тому виробники першочергово закривають потреби на внутрішньому ринку. Слід врахувати, що їх переробні потужності скоротилися з початку повномасштабного вторгнення росії. На окупованих рф територіях залишилися 39 підприємств молочної галузі.

Натомість експорт інших видів молочної продукції, зокрема молока, сирів та вершкового масла, зменшився внаслідок логістичних проблем і зростання внутрішнього попиту. Аналітики припускають, що такий розподіл може бути тимчасовим явищем, пов'язаним із складнощами зовнішньої торгівлі та змінами у споживчому попиті, які виникають на тлі геополітичних подій та інших факторів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉