Facebook Pixel

Скільки коштує зібрати FPV-дрон, якщо купувати комплектуючі в Україні

Скільки коштує зібрати FPV-дрон. якщо купувати комплектуючі в Україні

Скільки коштує зібрати FPV-дрон. якщо купувати комплектуючі в Україні

FPV-дрони набули широкого поширення під час російсько-української війни. Вони виглядають як невеликі квадрокоптери, керування якими відбувається з допомогою First Person View пілотування.

Для цих дронів характерна відносно проста процедура збирання. Нещодавно міністр цифрової трансформації Михайло Федоров закликав українців пройти безкоштовне навчання та збирати FPV-дрони вдома.

Платформа OLX поділилась аналітикою про середню вартість комплектуючих для FPV-дронів.

У січні 2024 року на платформі OLX було опубліковано понад 1700 оголошень про продаж комплектуючих та запчастин для FPV-дронів, на які отримали понад 12 тис. відгуків.

Зазвичай один FPV-дрон складається з десятка різних компонентів, які можна вільно придбати. Найдешевше обійдуться пропелери та антена – медіанна вартість 200 та 499 грн відповідно. Пропелерів потрібно 4 штуки, якщо збирати дрон-квадрокоптер.

Також обов’язково знадобиться корпус, на який кріпиться навісне обладнання. Його медіанна ціна 990 грн.

Дещо дорожче обійдеться електроніка, яка відповідає за безпосередню здатність дрона літати, картинку та зв’язок з оператором:

  • Камера – 1400 грн
  • Мотори – 1725 грн за штуку (необхідно щонайменше 4)
  • Контролер – 4300 грн
  • Відеопередавач – 2500 грн
  • Акумулятор – 2450 грн

Також для FPV-дронів необхідні зарядні пристрої для зарядки акумулятора. Їхня медіанна вартість складає 2025 грн за штуку.

Загалом цього достатньо, щоб зібрати дрон, який можна підняти в повітря та керувати в зоні прямої видимості. Якщо ви збираєтесь використовувати дрон на більші відстані, то вам знадобляться спеціальні окуляри. Їхня медіанна вартість на OLX становить 16 100 грн.

Якщо підсумувати, то комплектуючі для одного FPV-дрона обійдуться в середньому у понад 19 800 грн без урахування зарядки та окулярів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉