Facebook Pixel

Найбільшу птахофабрику в Україні зруйнували рашисти: власник оцінив збитки

Агрохолдинг «Авангард» бізнесмена Олега Бахматюка, якому належить найбільша в Європі птахофабрика «Чорнобаївська» (Херсонська область), заявив, що фабрика через дії рашистів розграбована і зруйнована.

Про це йдеться у заяві компанії.

«Через дії окупантів фабрика, що була ключовим для Херсонщини виробництвом, розграбована і зруйнована. Через смерть 4,4 млн птахів ситуація в регіоні кваліфікується правоохоронними органами як екоцид, здійснений окупантами», — наголосили в «Авангарді».

На початку березня через окупацію частини території України російськими загарбниками птахофабрика «Чорнобаївська» залишилася без електропостачання.

Близько 4,4 млн курей загинуло від спраги та голоду. Частину готової продукції і курей попри обстріли вдалося роздати місцевому населенню, але більша частина птахів загинула через неможливість годування.

«Загибель такої великої кількості птиці без можливості утилізації – це надзвичайна подія, фактично екологічне лихо. Це питання стало настільки критичним, що окремо піднімалося на засіданні Генасамблеї ООН», — підкреслює агрохолдинг.

Після окупації регіону фабрику було пограбовано російськими солдатами: загарбники вивезли все цінне, а що не могли вивезти – пошкодили або знищили.

Фінансові втрати внаслідок російської агресії агрохолдинг оцінює в приблизно в 12 млрд грн ($330 млн). Зокрема, втрати від загибелі птиці – 0,7 млрд грн, або 20 млн доларів.

«Втрачений дохід від незнесеного яйця цією птицею склав близько 5,8 млрд грн, або 160 млн доларів. Понівечене і вкрадене обладнання на суму близько 5,5 млрд грн, або 150 млн доларів», — йдеться у заяві компанії.

Також підкреслюється, що фактичне знищення ключового для галузі виробництва призвело до нестачі курячих яєць в Україні. Пропозиція на ринку суттєво зменшилась, а ціни виросли.


Подякувати 🎉