Facebook Pixel

СБУ використало морські дрони для атаки на Керченский міст – Малюк

Голова Служби безпеки України Василь Малюк

Голова Служби безпеки України Василь Малюк

Морські надводні дрони, які успішно атакували Керченський міст, а також російський десантний корабель «Оленегорський горняк» і танкер SIG, є власною технічною розробкою СБУ. Про це заявив Голова Служби безпеки України Василь Малюк у ексклюзивному коментарі CNN.

Атака на «Оленегорський горняк» (відео):

Your browser doesn't support HTML5 video.

Quote«Морські надводні дрони – унікальна розробка СБУ. До цієї розробки не мають відношення жодні приватні компанії. Саме ці дрони атакували Керченський міст у липні 2023 року, окремі — «Оленегорский горняк» і нафтовий танкер SIG», — заявив Голова Служби безпеки України Василь Малюк.
Пошкодження Керченського мосту після удару 17 липня 2023 року

Пошкодження Керченського мосту після удару 17 липня 2023 року

Він додав, що над розробкою даних дронів і їх виготовленням працює колектив СБУ, якому допомагають цивільні інженери та айтішники. Виготовляють дрони на одному з підземних виробництв на території України.

Quote«Сьогодні в процесі розробки і реалізації в нас дуже багато різних цікавих операцій, зокрема в акваторії Чорного моря. Обіцяю вам, це буде сюрпризом, особливо для наших ворогів»», – підкреслив Василь Малюк.

Голова СБУ додав, що морські дрони, які пошкодили Керченський міст у липні 2023 року, за ініціативою особового складу були названі «SeaBaby», тобто «Морський малюк». Вони обладнані бойовою частиною 850 кг.

Дрон «SeaBaby»

Дрон «SeaBaby»

Для враження десантного корабля «Оленегорський горняк» і танкера SIG було використано два окремі надводні дрони, в кожному з яких було по 450 кілограмів бойової частини.

Василь Малюк закцентував на тому, що всі вражені спецслужбою цілі є цілком законними відповідно до українського законодавства і норм міжнародного права.

Також він зазначив, що західні партнери не беруть участі в проведенні даних спецоперацій, але активно переймають унікальний досвід СБУ.

Подякувати 🎉