Facebook Pixel

Після знищення російських НПЗ Казахстан почав експортувати нафтопродукти через порти Грузії

Казахстанські НПЗ з березня 2024 року почали транспортувати нафтопродукти через «Батумський нафтовий термінал» у Грузії. Це відбулося через атаки українськими дронами російських НПЗ.

Про це пише ЦТС.

Нафтопродкути відправляють танкерами місткістю 60-80 тис. тонн до країн Європи. Такі рейди будуть проводитись казахстанськими підприємцями на щомісячній основі. Відновлення цієї роботи пов'язане з диверсифікацією транзитно-транспортних маршрутів із перевезення вантажів з Казахстану, відзначили в «КазТрансОйл».

В компанії нагадали, що експортні відправлення мазуту та вакуумного газойлю через порт у Грузії були зупинені з жовтня 2018 року.

«Відвантаження темних нафтопродуктів великотоннажними партіями на танкери типу Aframax дозволяє клієнтам ТОВ «Батумський нафтовий термінал» знизити транспортні витрати, що робить маршрут казахстанських вантажів на експорт через Батумі більш привабливим і дозволить збільшити їх обсяг перевалки», — прокоментували в «КазТрансОйл» відновлення перевалки.

До цього Казахстан активно використовував для перевалки нафтопродуктів російський порт Новоросійськ.

Нагадаємо, що З 2022-го було скоєно щонайменше 12 атак на великі російські нафтопереробні заводи і щонайменше дев’ять у 2024-му, а також були атаки на кілька терміналів, складів і сховищ, свідчать дані представника військової розвідки України. Наразі українські безпілотники здатні діставати практично до усієї європейської частини росії.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉