Facebook Pixel

В Україні ціни на продукти підвищились на 18%

Cпоживчі ціни в Україні за підсумками квітня 2023 року порівняно з квітнем минулого року зросли на 17,9%. Від 2023 року ціни на продукти зросли на 3,2%.

Про це пише прес-служба Zakaz.ua

Які продукти підвищились найбільше за 5 місяців 2023 року

Найбільш суттєво підвищились ціни на цибулю, капусту, моркву, яблука та молочні продукти.

Ціни на молочні продукти у червні відчутно вищі, ніж на початку року. Вершкове масло подорожчало в середньому на 5%, тоді як ще у січні ціна пачки вагою 180-200 г коштувала близько 62 грн. Зараз середня вартість становить 65 грн. Своєю чергою молоко подорожчало в середньому на 10%.

Крім того, за останні два квартали зросли ціни на наступні продукти: гречка — на 3%, рослинна олія — на 7%, куряче філе — на 7%.

З початку року рекордно підскочили ціни на білокачанну капусту, середня вартість становить наразі 45 грн/кг. Тоді як у січні цінники на овоч в супермаркетах були від 10 до 14 грн за кілограм, що втричі дешевше, ніж зараз. Також понад вдвічі зросли ціни на моркву та цибулю. Наразі ціна ріпчастої в супермаркетах коливається від 49 до 69 грн за кілограм. Морква в середньому вартує 56,90 грн/кг, що на 144% дорожче, ніж у січні. Серед фруктів найбільше підскочили яблука – їх вартість зросла майже у два рази.

За прогнозами експертів, очікується, що влітку вартість на деякі овочі може знизитися, адже тут відіграє фактор сезонності. З’являється молода картопля, капуста, морква та буряк. Тому цілком можливо, що ціни на ці овочі підуть на спад, коли з новим урожаєм на ринку збільшиться пропозиція від фермерів та виробників.



Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉