Ціни на картоплю зростають: що очікувати українцям

Ціни на картоплю зростають: що очікувати українцям Фото: з відкритих джерел

Впродовж останніх тижнів на внутрішньому ринку України спостерігається різке зростання цін на картоплю, яка є одним із ключових продуктів харчування українців.

Гуртові та роздрібні ціни стрімко рушили вгору і зросли чи не вдвічі. Ба більше, вони продовжують зростати й далі. Подальше підвищення цін може суттєво вплинути на бюджет споживачів.

З чим пов`язане здорожчання та на яких позначках можуть зупинитися цінники, The Page розповіли директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин та аналітик Клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин.

Скільки в Україні вирощується картоплі

Виробництво картоплі в Україні стабільне протягом кількох останніх років і коливається в межах 18-20 млн тонн.

Світлана Литвин нагадала, що за даними Мінагрополітики, у 2023 році було вирощено 21,2 млн тонн картоплі – на 1% більше, аніж торік.

«Лідерами за обсягами вирощування картоплі є Житомирщина – понад 2 млн тонн та Хмельниччина – 1,98 млн тонн. Варто зазначити, що традиційно переважна частка вирощується в господарствах населення, і це близько 98%. Лише 2% всього обсягу вирощуються промисловими підприємствами», – зауважила Світлана Литвин.

Чому дорожчає картопля

«Одна з причин – це сезонне здорожчання, що спостерігається щороку. Традиційно восени відбувається стрибок цін на картоплю, це пов'язано з завершенням сезону та зменшенням пропозиції, оскільки багато домогосподарств вже встигли реалізувати свій врожай до початку зими. Це призводить до збільшення попиту, що, відповідно, підсилює тиск на ціни. Вартість на продукт зростатиме й надалі, принаймні до кінця березня», – говорить Олег Пендзин.

Економіст вказує й іншу причину, що впливає на підвищення цін – високі витрати на обслуговування овочесховищ. Взимку, щоб забезпечити оптимальні умови зберігання продукції і уникнути її псування, фермери змушені робити значні фінансові вкладення.

«Це одна з основних причин здорожчання. Понад 30% урожаю картоплі, що вирощують в домогосподарствах населення, втрачається через відсутні належні умови для зберігання продукції. Невідповідні температурні показники та рівень вологості приміщень сприяють проростанню овочів, що призводить до їх передчасного псування. Будь-яке зберігання у сховищах чи елеваторах вимагає серйозного вкладення грошей. Оплата за енергоносії, відповідні податки, зарплата працівникам – все це, безперечно, додається до кінцевої ціни продукту. Окрім цього, необхідно врахувати витрати на транспортування продукції, адже її необхідно доставити до супермаркетів та розфасувати на полиці», – додав Пендзин.

Скільки коштує картопля в супермаркетах

Магазин АТБ
Фасування Низька якість
Ціна 22,89
Магазин АТБ
Фасування Фасована першого гатунку
Ціна 28,95
Магазин АТБ
Фасування Фасована першого гатунку
Ціна 33
Магазин АТБ
Фасування Фасована першого гатунку
Ціна 34
Магазин АТБ
Фасування Фасована першого гатунку
Ціна 37,4
Магазин Новус
Фасування Низька якість
Ціна 22,9
Магазин Новус
Фасування Фасована
Ціна 32
Магазин Новус
Фасування Фасована
Ціна 40
Магазин Фора
Фасування Низька якість
Ціна 23,9
Магазин Фора
Фасування Картопля для смаження
Ціна 33,9
Магазин Сільпо
Фасування Нефасована
Ціна 29,99
Магазин Сільпо
Фасування Нефасована
Ціна 31,99
Магазин Ринки Києва
Фасування Нефасована
Ціна 30

Чи вистачить українцям картоплі

«Національна норма споживання картоплі в Україні вважається 123 кг на рік на одну особу населення. Однак ми їмо більше, приблизно 125 –135 кг. Проте картоплі українцям вистачить «з головою», – запевняє Олег Пендзин. Для того, щоб нам повністю прогодуватися, необхідно 6-7 млн тонн».

Експерт підкреслює , що реальна потреба продукту зменшилася, оскільки 6,5 млн українців до цього часу перебувають за кордоном.

Що відбувається з імпортом та експортом картоплі

Аналітик клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин зазначила, що Україна у 2023 році збільшила експорт картоплі до рекордних 38,3 тис. тонн, що на 24% перевищує аналогічний показник минулого року.

Основні експортери української картоплі

  • Молдова – 92%;
  • Азербайджан – 4%;
  • Грузія – 3%.

Водночас минулого року Україна імпортувала 12,9 тис. тонн картоплі на загальну суму 6,6 млн USD, що становить 0,1% від загального обсягу виробництва картоплі в Україні, або ж 3% від промислового виробництва. У порівнянні з минулим роком обсяг імпорту картоплі скоротився на 7%. У 2022 році було імпортовано 13,9 тис. т.онн

ТОП-3 імпортерів картоплі у 2023 році

  • Азербайджан — 42%;
  • Румунія – 13%;
  • Греція – 8%.

Чи зміняться ціни на картоплю у 2024-му

Олег Пендзин зазначив, що попри те, що наразі вартість на картоплю досить висока, закуповувати її мішками не варто, адже ситуація зміниться вже у найближчі місяці, коли на ринку з´явиться молода картопля нового урожаю з Єгипту та Ізраїлю.

«З появою імпорту вартість старої картоплі значно впаде. І ми матимемо дві ціни – одна достатньо висока на продукцію цьогорічного врожаю, інша – картопля врожаю 2023 уже суттєво дешевша, ніж зараз. Наразі український ринок не потребує імпортної картоплі, оскільки у нас достатньо власного виробництва», – резюмував фахівець.

Читати на The Page