Виробництво сикери: як заробити на медоварінні. Фото: Unsplash.
Сікера — алкогольний напій на основі меду та фруктів. Це натуральний продукт природного бродіння без додавання спирту чи цукру, який має міцність до 15 градусів. Одна пляшка питного меду (саме так ще називають сікеру) коштує близько 198 грн.
Сергій Липко, історик за фахом та пасічник за покликанням, заснував першу в Україні промислову медоварню, де тепер виготовляє медове вино. Про особливості виробництва, можливість додаткового заробітку для бджолярів та перспективи розвитку медоваріння в Україні Липко розповів діловому партнеру The Page — програмі «Перша Шпальта».
Меди в Україні: західний тренд чи давно забута традиція
Сікера — це не сучасна вигадка маркетологів і аж ніяк не данина тренду на натуральність. Напій має давню історію, якій понад 5 тис. років. Він походить ще від шумерів. Ба більше, сікера згадується в одному з найдавніших творів людства «Епосі про Гільгамеша». Медові напої здавна споживали й на території сучасної України. Їх полюбляли ще скіфи задовго до появи Київської Русі.
«Для українців медоваріння — справа традиційна, хоча й забута», — зауважує Липко.
Попри те, що Україна є потужним експортером меду, саме її продукт — один із найдешевших у світі. Натомість за допомогою сікери бджолярі можуть додати своїй справі рентабельності.
Наприклад, банку меду продають за кордон за $10 — так само як і пляшку готового напою. Єдина відмінність у тому, що з однієї банки меду можна отримати 13 пляшок сікери.
Як виготовляють медове вино
Підприємство Липка виробляє 200 тонн напою за рік. Аби виготовити одну тонну, знадобиться майже 300 кг меду. Для цього, передусім, мед закладають у котел для пастеризації. Одна така посудина розрахована на 1,6 тис. л. Далі за допомогою помпи мед переправляють в інший цех, де розпочинається другий етап — бродіння. За 15 днів отриманий продукт перекачують у кімнату для дозрівання. Загалом, виготовлення сікери триває близько року.
Втім, Липко зізнається, що така технологія нова для медоварів.
«Це щось середнє між виробництвом вина і виробництвом пива. Але більше все ж — до вина», — порівнює він.
На колір та смак: які види медової сікери існують
Напої на основі меду стають дедалі популярнішими у світі, а медоваріння — все більш перспективним. У США кожного року відкривається понад 100 підприємств з виготовлення сікери. У Франції, яку традиційно вважають виноробною державою, вже з'явилося понад 50 медоварень.
Липко зазначає, що українці теж приєдналися до тенденції на споживання натуральних продуктів.
«Вже сьогодні українці побачили перевагу нашого продукту і ми помічаємо, що в нас є серйозна динаміка збільшення продажів», — розповідає медовар.
Сьогодні його підприємство виготовляє чотири види питного меду. Білу сікеру роблять на основі липового меду. Крім цього, є ще темна червона — з додаванням соку горобини та вишні, а також рожева — з порічками та яблуками. Ще один вид — напій із додаванням аґрусу.
У медоварні Липка виробляють сухий та напівсухий продукт. А нещодавно запустили нову лінійку — напівсолодку сікеру. Бджоляр каже, що хоч усі звикли сприймати меди як щось дуже солодке, він уперше ризикнув зробити їх сухими. Тому його сікеру можна вживати не тільки як дижестив, тобто після їжі, а й за вечерею замість вина, з м'ясом чи рибою.
Бізнес Липка ще молодий. Однак підприємець і бджоляр упевнений: він не помилився, коли віддав перевагу автентичному медоварінню.
«Хочеться робити достойний продукт, який став би українським брендом. Аби сюди приїжджали іноземці та питали, де у вас можна купити сікеру», — каже медовар.