Рівень кофеїну у крові може впливати на кількість жиру в організмі, який, своєю чергою, впливає на ризик розвитку діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.
Відповідне дослідження опублікували в BMJ Medicine, передає ScienceAlert.
Видання зазначає, що науковці використовували генетичні маркери для встановлення більш чіткого зв’язку між рівнем кофеїну в крові, індексом маси тіла та ризиком виникнення діабету 2 типу.
Група дослідників з Каролінського інституту у Швеції, Бристольського університету у Великій Британії та Імперського коледжу Лондона заявила, що безкалорійні напої з кофеїном можуть бути потенційними засобами, які допомагають зменшити рівень жиру в організмі.
Так, науковці встановили, що існує зв’язок між більш високою концентрацією кофеїну в плазмі та нижчим ІМТ і масою жиру в усьому тілі. Це, своєю чергою, знижує ризик виникнення діабету 2 типу.
У досліджені використовували дані трохи менше ніж 10 тис. людей, які були зібрані з генетичних баз даних. Науковці зосереджувалися на варіаціях у певних генах або поблизу них, які пов’язані зі швидкістю розщеплення кофеїну.
«Загалом ті, у кого є варіації, що впливають на гени, а саме CYP1A2 і ген, який його регулює, називається AHR, мають тенденцію розщеплювати кофеїн повільніше, дозволяючи йому довше залишатися в крові. Проте вони також схильні пити менше кофеїну в цілому», — йдеться в публікації.
За допомогою підходу, який називається менделівська рандомізація, вчені намагались визначити ймовірні причинно-наслідкові зв’язки між наявністю варіацій, захворюваннями, такими як діабет, масою тіла та способом життя.
Попри те, що існував значний зв’язок між рівнем кофеїну, ІМТ і ризиком діабету 2 типу, ніякого зв’язку між кількістю кофеїну в крові та серцево-судинними захворюваннями, зокрема фібриляцією передсердь, серцевою недостатністю та інсультом, не було виявлено.
ScienceAlert підкреслює, що попередні дослідження пов’язували помірне та часте споживання кофеїну з покращенням здоров’я серця та нижчим ІМТ. І це дослідження, зокрема, відкриває більше про вплив кави на організм.
Однак видання підкреслює, що вплив кофеїну на організм не завжди позитивний. Це означає, що необхідно бути обережним в оцінках переваги його споживання.