Здоров'я

Кофеїн допомагає зменшити рівень жиру та знижує ризик діабету 2 типу – дослідження

Рівень кофеїну у крові може впливати на кількість жиру в організмі, який, своєю чергою, впливає на ризик розвитку діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.

Відповідне дослідження опублікували в BMJ Medicine, передає ScienceAlert.

Видання зазначає, що науковці використовували генетичні маркери для встановлення більш чіткого зв’язку між рівнем кофеїну в крові, індексом маси тіла та ризиком виникнення діабету 2 типу.

Група дослідників з Каролінського інституту у Швеції, Бристольського університету у Великій Британії та Імперського коледжу Лондона заявила, що безкалорійні напої з кофеїном можуть бути потенційними засобами, які допомагають зменшити рівень жиру в організмі.

Так, науковці встановили, що існує зв’язок між більш високою концентрацією кофеїну в плазмі та нижчим ІМТ і масою жиру в усьому тілі. Це, своєю чергою, знижує ризик виникнення діабету 2 типу.

У досліджені використовували дані трохи менше ніж 10 тис. людей, які були зібрані з генетичних баз даних. Науковці зосереджувалися на варіаціях у певних генах або поблизу них, які пов’язані зі швидкістю розщеплення кофеїну.

«Загалом ті, у кого є варіації, що впливають на гени, а саме CYP1A2 і ген, який його регулює, називається AHR, мають тенденцію розщеплювати кофеїн повільніше, дозволяючи йому довше залишатися в крові. Проте вони також схильні пити менше кофеїну в цілому», — йдеться в публікації.

За допомогою підходу, який називається менделівська рандомізація, вчені намагались визначити ймовірні причинно-наслідкові зв’язки між наявністю варіацій, захворюваннями, такими як діабет, масою тіла та способом життя.

Попри те, що існував значний зв’язок між рівнем кофеїну, ІМТ і ризиком діабету 2 типу, ніякого зв’язку між кількістю кофеїну в крові та серцево-судинними захворюваннями, зокрема фібриляцією передсердь, серцевою недостатністю та інсультом, не було виявлено.

ScienceAlert підкреслює, що попередні дослідження пов’язували помірне та часте споживання кофеїну з покращенням здоров’я серця та нижчим ІМТ. І це дослідження, зокрема, відкриває більше про вплив кави на організм.

Однак видання підкреслює, що вплив кофеїну на організм не завжди позитивний. Це означає, що необхідно бути обережним в оцінках переваги його споживання.

Читати на The Page

Здоров'я

Мозок починає деградувати з 44 років — дослідження

Здоров'я

Препарат для схуднення може уповільнювати хворобу Альцгеймера – дослідження

Здоров'я

Ніч без сну може підвищити ризик діабету та серцево-судинних хвороб — дослідження